Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De ideale locatie voor een moestuin

Zelf groente gaan verbouwen in je moestuin: het lijkt lastig en je weet vaak niet waar je precies moet beginnen. Een van de dingen die je als eerst moet bepalen, is waar je je moestuin gaat plaatsen. Wat is nu een geschikte locatie voor een moestuin? Aan welke eisen moet een locatie voldoen om zo optimaal mogelijk groente te kunnen telen?

Dé ideale plek voor een moestuin is vaak niet in je tuin te vinden. Gelukkig kun je ook onder iets minder ideale omstandigheden goed tuinieren. De volgende punten zijn bepalend of een plek geschikt is voor een moestuin:

-         Goede drainage

-         Bescherming tegen wind

-         Voldoende zon

-         Licht hellend naar het zuiden

-         Makkelijke toegang tot een waterbron

-         Leemgrond met een beperkte zuurgraad (pH-waarde rond 6,5)

Sommige geluksvogels hebben deze ideale plaats wel in hun tuin. Bij de meeste mensen zal zelfs hun meest geschikte plek nog altijd op één of meer punten tekortschieten. Gelukkig is hier wat aan te doen. De volgende tips kunnen je helpen om de locatie voor je moestuin te verbeteren:

-         Als er te weinig bescherming is tegen wind, kun je dit creëren door bijvoorbeeld heggen als windbrekers neer te zetten

-         Zure grond kan geneutraliseerd worden door het toevoegen van kalk

-         Aan te arme grond kun je organische meststof toevoegen, zoals stalmest of compost

-         Door het aanleggen van verhoogde bedden in de moestuin kun je de drainage verbeteren

Het enige waar maar weinig aan te doen is, is de aanwezigheid van schaduw – zeker als dit veroorzaakt wordt door gebouwen. Groenten hebben vaak minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig. Als je toch graag eetbare gewassen wilt telen, kun je voor groenten kiezen die maar weinig zon nodig hebben, zoals Chinese kool of sjalotjes. Ook deze groenten kunnen niet helemaal zonder zon, dus kijk goed naar hoeveel  zonlicht je groenten nodig hebben en of je hier aan kunt voldoen.

Adv. Bol.com Gardena