Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Dakbedekking in alle soorten en maten

Lisa Garden op 22-04-2022

Dakbedekking heeft een belangrijke functie voor je woning. Het beschermt de dakconstructie en daarmee dus ook je woning tegen weersinvloeden. Het is dus logisch dat de kwaliteit van je dakbedekking in de loop der jaren afneemt: bij platte daken gaat dit sneller dan bij hellende daken.

Wanneer je dakbedekking is beschadigd, is het tijd om deze te vervangen. Wist je dat je enorm veel keuze hebt in verschillende soorten dakbedekking? Iedere soort heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. In dit artikel lees je over alle soorten en maten dakbedekking die bestaan!
 

Dakbedekking kiezen: waarop letten?

Niet iedere soort dakbedekking is geschikt voor ieder type dak. Er wordt daarom onderscheid gemaakt in dakbedekking voor platte daken en dakbedekking voor hellende daken. Per type dak zijn er verschillende soorten dakbedekking beschikbaar met ieder hun eigen kwaliteiten, levensduur en prijzen.

Het type dak bepaald al voor 50% de keuze voor de dakbedekking. Bedenkt daarnaast goed wat je eigen wensen zijn: de dakbedekking heeft namelijk grote invloed op de uitstraling van je huis. Bepaal ook een budget voordat je de keuze maakt.

Over het algemeen is het vervangen van dakbedekking op een plat dak goedkoper, omdat de werkwijze gemakkelijker is door de ligging van het dak. Daar staat tegenover dat de dakbedekking op een plat dak eerder aan vervanging toe is dan de dakbedekking op een hellend dak.

Schakel voor het plaatsen van dakbedekking altijd een dakdekker in. De dakbedekking heeft namelijk een belangrijke, beschermende functie voor je dak en de woning. Je voorkomt vochtproblemen en schade aan de dakconstructie, wat instortingsgevaar met zich meebrengt. Wanneer je een professional inschakelt, ben je verzekerd van kwaliteit.

 

Dakbedekking voor platte daken

Heb jij een plat dak? Dan kun je kiezen uit vier soorten dakbedekking, namelijk: EPDM, bitumen, pvc en een groen dak. Zoals eerder genoemd, heeft een plat dak meer last van weersomstandigheden dan een hellend dak. Hierdoor is de dakbedekking eerder aan vervanging toe. Het plaatsen van dakbedekking op een plat dak is iets goedkoper, doordat het dak makkelijk begaanbaar is.

EPDM

EPDM is elastisch en onderhoudsvriendelijk materiaal met als belangrijkste eigenschappen dat het zeer waterdicht en UV bestendig is. Hierdoor is de kans op scheuren kleiner dan bij andere soorten dakbedekking. Gemiddeld gaat EPDM 30 tot 50 jaar mee en kost het ongeveer €60,- tot €80 per vierkante meter.
 

Bitumen

Bitumendakbedekking wordt ook wel roofing genoemd. Een voordeel is dat bitumen verkrijgbaar is in verschillende kleuren en echt de budget-optie onder de dakbedekking is. Bitumen kost gemiddeld €40,- tot €60,- per vierkante meter en gaat ongeveer 20 tot 30 jaar mee.
 

Pvc

Een andere elastische vorm van dakbedekking is pvc: door de elasticiteit wordt de kans op scheuren verkleint en kan het goed tegen verschillende weersomstandigheden, bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen. Gemiddeld kost pvc €50,- tot €70,- per vierkante meter. De gemiddelde levensduur van pvc is 15 tot 40 jaar.
 

Groendak

Een groendak groeit razendsnel in populariteit: bij een groendak wordt er beplanting op je dak geplaatst. De mogelijkheden zijn eindeloos: van een groendak vol met siergrassen tot een complete daktuin: het kan allemaal. Een groendak heeft een lange levensduur van 50 tot 70 jaar maar kost ook net iets meer: prijzen variëren van €40,- tot €200,- per vierkante meter. Een groendak is ook mogelijk voor hellende daken.

Groen dak

Dakbedekking voor hellende daken

Heb je een hellend dak? Dan heb je keuze uit iets meer verschillende soorten dakbedekking dan bij een plat dak. Ga jij voor dakpannen, leien, een rieten dak, zink of een groendak? Lees snel verder en kom meer te weten over deze soorten dakbedekking.

 

Dakpannen

De meest populaire soort dakbedekking zijn toch wel dakpannen. Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, gemaakt van verschillende materialen. Zo zijn betondakpannen de goedkoopste soort en zijn keramische dakpannen iets duurder. Gemiddeld kosten dakpannen €30,- tot €60,- per vierkante meter en gaan ze 30 tot 50 jaar mee.

 

Leien

Op zoek naar een unieke uitstraling? Kies dan voor een leiendak. Dit type dakbedekking is erg licht en lijken van een afstand op dakpannen. Toch is de vorm heel anders. Je kunt kiezen uit natuur leien of kunstleien: de prijs varieert tussen de €65,- en €120,- per vierkante meter en de levensduur is 25 tot 100 jaar.

 

Rieten dak

In een landelijke omgeving zie je vaak huizen met rieten daken. Dit geeft een bijzondere, unieke uitstraling aan je woning. Het is een traditionele soort dakbedekking. Een rieten dak kost per vierkante meter ongeveer €70,- tot €95,- en heeft een levensduur van 30 tot 35 jaar.

 

Zinken

Zink is een flexibele, duurzame vorm van metaal. Het heeft een lange levensduur van gemiddeld 70 tot 100 jaar en is de duurste vorm van dakbedekking, met een gemiddelde vierkante meter prijs tussen de €90,- en €110,-.

 

Dakbedekking is dus verkrijgbaar in alle soorten en maten: zo is er altijd iets wat aan jouw wensen en eisen voldoet. Kom je er niet uit? Een dakdekker geeft je graag advies. Klik hier voor dakdekkers in je regio

Adv. Bol.com Gardena