Vind jouw tuincentrum

Citrusboompjes: Tuinplant van de maand maart 2017

Mooie vrolijke kleuren, zoete geuren en misschien zelfs een bescheiden fruitoogst maken de citrusboompjes al een aanwinst in de tuin. Máár deze mediterrane schatten blijven ook nog eens groen, waardoor je er het hele jaar door plezier van hebt!

Onder citrusboompjes verstaan we de kuipplanten mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit. Ze zien er allemaal net even iets anders uit, maar hebben wel allemaal een stevige stam met een groene kroon. Daarnaast krijgen ze allemaal overweldigende bloesems, staan ze graag warm & zonnig en geven ze jouw terras of balkon een heerlijk vleugje vakantiegevoel. 

Verschillende soorten en maten

De Citrofortunella microcarpa (kamersinaasappel) is een kruising tussen de geslachten citrus en fortunella. Andere citrussoorten zijn Citrus limon (citroen), Citrus reticulata (mandarijn), Citrus sinensis (sinaasappel) en het geslacht fortunella (kumquat) met daarin de soorten Fortunelle japonica (kleine ronde vruchtjes) en Fortunella margarita (ovale, oranje vruchten). Je kunt de planten in verschillende maten tegen komen, van kleine tafelexemplaren tot flinke sinaasappelboompjes.

Citrusboompje

Verzorging citrusboompjes

Citrusboompjes houden van een lichte en zonnige standplaats, matig water en regelmatig wat mest. Vanwege de voorliefde voor een wat zure grond, kun je de potgrond mengen met wat tuinturf. Om meer vruchten te krijgen kun je de bloemen zelf bevruchten met de duim of penseel. Het duurt ongeveer een jaar voordat de vruchten rijp zijn. Van half maart tot oktober kunnen de planten het beste buiten in de zon staan, maar laat ze in de eerste weken wel wennen aan de zon in verband met vebranding. In oktober kunnen ze naar binnen om te overwinteren. 

Citrusboompjes

Snoeitips

Citrusboompjes kunnen op een stammetje staan of als struikje groeien. Om de planten gezond en groeiend te houden is snoeien in het voorjaar het beste. Na het snoeien maakt de plant meer scheuten, maar het duurt dan wel weer even voordat hij gaat bloeien en vruchten vormt. Snoei daarom alleen om de vorm van de plant aan te passen, of om wilde scheuten weg te knippen. Knip de zijscheuten van een stam wel weg, zo behoud je een mooi stammetje.

Tuinplant van de maand maart 2017

De tuinplant van de maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl