Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Blauwe druifjes, mooi én makkelijk

Blauwe druifjes zijn leuke lentebloeiers die je tuin sfeer geven. Behalve buiten in de tuin doen ze het ook goed in een bloempot binnenshuis, op het terras of op het balkon. Het blauwe druifje is ook geschikt als snijbloem. Deze veelzijdige bloem is goed te combineren met sneeuwklokjes, tulpen en krokussen.

Oorsprong blauwe druifjes

Blauwe druifjes behoren tot de hyacintenfamilie. Oorspronkelijk komt dit bolgewas uit het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië. In Nederland vind je blauwe druifjes voornamelijk in duingebieden, bossen en graslanden.

Uiterlijke kenmerken van blauwe druifjes

Zoals de naam al doet vermoeden, is het blauwe druifje blauw van kleur. Alleen het randje van de bloem is wit. Bij sommige varianten zijn de bloemen van het blauwe druifje helemaal wit. De bloemen zijn bijna kogelvormig en zitten dicht op elkaar. Het blauwe druifje blijft laag bij de grond, meestal wordt deze plant zo'n twintig tot dertig centimeter hoog. De bladeren hebben ongeveer dezelfde lengte als de steel. Ze zijn langgerekt van vorm en groen van kleur.

Verzorging blauwe druifjes

Blauwe druifjes groeien in maart, april en mei. De bollen moeten in oktober of november gepoot worden. Plaats de bollen zes tot tien centimeter diep in de grond, op ongeveer een afstand van acht centimeter van elkaar.

De verzorging van blauwe druifjes is heel eenvoudig. Het blauwe druifje heeft een plek nodig waar voldoende licht komt, maar laat ze niet in de volle zon staan. Bemesten is niet nodig. Wel moet de grond vochtig zijn: geef blauwe druifjes die op pot staan daarom om de drie à vier dagen water. Blauwe druifjes die in de tuin staan, hoef je alleen water te geven als het niet voldoende regent en de grond droog wordt.

Blauwe druifjes gedijen het best bij een temperatuur tussen de 12 en 18 graden celsius, maar ze kunnen vrij goed tegen kou. Zelfs een beetje vorst kan geen kwaad! Kortom, blauwe druifjes zijn makkelijke en mooie lentebloeiers waar je veel plezier van zult hebben.