Vind jouw tuincentrum

Belangrijke vijvertips voor de zomer

Onderwaterplanten tegen zuur water

Als er voldoende zuurstof in het water komt, wordt het water niet zuur. Dat is het makkelijkst te realiseren door voor voldoende zuurstofplanten (onderwaterplanten) in de vijver te zorgen. Een groot voordeel daarvan is dat uw vijverplanten beter groeien, en dat vissen gezonder blijven.

De vijver bijhouden

De drijvende en onderwaterplanten zullen zich sterk ontwikkelen. Uitdunnen kan regelmatig nodig zijn. Er moet open water blijven. Laat planten die u uit de vijver haalt, eerst een tijdje op de oever liggen, zodat kleine dieren die daartussen zitten de weg naar het water terug kunnen vinden. Het zelfde geldt voor draadalg die u uit de vijver trekt (wat ook regelmatig nodig kan zijn). Als de waterlelies te veel blad ontwikkelen en nauwelijks bloeien, wordt het tijd hun wortelstokken te delen en die opnieuw in te planten.

Water bijvullen

Bij warm weer moet u de vijver regelmatig bijvullen, want het water verdampt snel en het waterpeil zakt nog sneller als er veel oeverplanten in het vijverwater staan. Gebruik hiervoor leidingwater. Zorg dat de waterstraal nooit direct en hard in de vijver terecht komt als er vissen in zwemmen.