Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Alternatieven voor gras in het gazon

Lisa Garden op 12-04-2019

Heb je wel eens gedacht aan bodembedekkers als gazon? In dit artikel vertellen we je de voordelen van bodembedekkers als alternatief voor gras!

Nooit meer grasmaaien

De tijd van kale plekken en kuilen in het gras zijn voorbij. Het is niet meer nodig om op je knieën te zitten en onkruid uit het gazon te trekken, terwijl het in het voorjaar toch weer opkomt. Het onderhouden van een gazon kan soms best veel werk zijn, en dan is het grasmaaien nog niet eens genoemd (tenzij je een robotgrasmaaier hebt). Een bekend alternatief is kunstgras, maar dat heeft ook veel nadelen, vooral voor het bodemleven.

Bodembedekkers als gazon

Daarom zijn bodembedekkers een prima alternatief. Ook al zijn ze niet allemaal even geschikt om intensief belopen te worden, ze hebben ook veel voordelen. Zo krijgt onkruid weinig kans, hoef je nooit het gras te maaien, en trek je een hoop bijen en vlinders aan! Het is dus niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je eigen gevoel.

Grasalternatieven

Welke bodembedekkers doen het goed als gras?

  • Loopkamille is ideaal, omdat het een platte groeivorm heeft en amper bloeit. Komen er wel bloemen tevoorschijn, dan laten ze een heerlijke geur achter. Een gazon van loopkamille moet wel goed vochtig blijven.
  • Het stekelnootje kan beter tegen droogte. Omdat de plant gevoeliger is voor voetstappen kun je in het gazon stapstenen leggen. Het stekelnootje is bovendien niet scherp, heerlijk voor blote voeten dus.
  • Kruiptijm wordt liever niet te veel op gestapt, maar geeft wel een heerlijke geur af als hij af en toe belopen wordt. Zijn compacte groeivorm is ook prima als gazon.
  • Het koperknoopje is ook een goede en stevige grasvervanger. Groeit de plant de pan uit? Dan haal je snel de grasmaaier eroverheen!
  • Strooi een bloemenmengsel in de tuin op plekken waar helemaal niet gelopen wordt. Een sporadische wandeling door het bloemenmengsel zal niet al te veel schade aanrichten, en het staat prachtig.

Onderhoud het gazon voor een goed begin

Als je begint met het aanleggen van je nieuwe gazon, houd er dan rekening mee dat de bodembedekker tijd nodig heeft om dicht te groeien. Dit betekent dat er in het begin nog wel wat onkruid tevoorschijn kan komen. Pluk dit weg en laat de bodembedekker zijn gang gaan.  

Adv. Bol.com Gardena