Vind jouw tuincentrum

Alles wat je wilt weten over de Hyacint

Een optimist in hart en nieren met de vrolijke kleuren, krullerige bloemetjes en de heerlijke geur: de hyacint. Vandaag maken we eens op een andere manier kennis met deze schoonheid. Want, wat zijn haar verschillende kleuren, symboliek en herkomst? En hoe verzorg je de Hyacint nou het best? Vanaf vandaag weet je het!

Kleuren en vormen van de hyacint

Als je een hyacint ruikt, weet je dat het lente is! De frisse geur verjaagt het laatstse beetje winter uit huis en geeft jouw huis een lente-boost. De verschillende kleuren zijn wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen óf meerdere kleuren per bloem.

Symboliek

De hyacint barst van de symboliek! Het is de bloem van zonnegod Apollo en staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar óók voor macht en trots. In christelijke kerken zie je de hyacint vaak terug in de betekenis van geluk en liefde.

Hyacint informatie

Herkomst

De hyacint kwam rond 1560 vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. Het duurde nog wel een paar eeuwen voordat iedereen ervan kon genieten. Rond de 17de en 18de eeuw waren hyacinten namelijk zo exclusief dat alleen een paar rijke liefhebbers ze in de kas hadden. Gelukkig is dat vandaag de dag wel anders!

Hyacint verzorgen

Zo verzorg je de hyacint

Het zijn een paar simpele tips, maar het effect is groots:

  • Zet de hyacinten op een koele plek. In een warme kamer of in de zon bloeien ze sneller uit.

  • Zet je bloemen niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af dat zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.

  • Zet de bloemen in een schone vaas met kraanwater. Vul het water regelmatig bij en ververs het water om de 3 dagen. Voeg dan ook weer snijbloemenvoeding toe.