Vind jouw tuincentrum

Alles over de anjer!

Vandaag komen we graag nog een keer terug op de anjer. De romantische, kleurrijke bloem met ontelbare mogelijkheden qua styling. De anjer heeft vele kanten. Met de intense kleuren, lichte geur en romantische symboliek…… Tijd om deze kanten te ontdekken!

Kleuren van de anjer

Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagne, zacht oranje, zalmroze, wit óf combinaties: de anjer biedt het allemaal! Maar deze bloem heeft meer speciaals. Er zijn namelijk ook verschillende vormen. Anjers met enkelvoudige bloem en trosanjers. Daarnaast zijn de bloemblaadjes óók opvallend. Daarom is de anjer een terechte toevoeging in iedere vaas. 

Betekenis

De anjer staat symbol voor hartstocht, verlangen en romantiek. Schilders in de renaissance in de 15e en 16e eeuw kozen deze bloem niet voor niets als onderdeel van de verlovingsscènes. Nog steeds is de anjer een toepasselijk cadeau om je hartstochtelijke liefde mee te tonen. Óf om iemand mee te bedanken, zoals we afgelopen maandag schreven.

Herkomst

De oorspronkelijke geboorteplaats van de anjer ligt aan de kust van het Middellandse zeegebied. De Romeinen maakten er al hoofdkransen en fris reukwater van de anjer. Ook op religieuze schilderijen komt de anjer regelmatig terug. De Latijnse naam voor anjer Dianthus, afgeleid van Dios (god) en anthos (bloem). De anjer is dus een goddelijke bloem!

Verzorging

  • Zorg voor een schone vaas.
  • Vul de vaas met water en snijbloemenvoeding.
  • Haal de onderste bladeren weg.
  • Snijd de bloemstelen af.
  • Houd de anjers uit het directe zonlicht en uit de buurt van rijpend fruit.