Vind jouw tuincentrum

3 tips voor een kleurrijke tuin in alle seizoenen

Het is zo verleidelijk; al je lievelingsbloemen kopen en daarna duimen dat alles prachtig gaat bloeien in je tuin. Maar heb je wel nagedacht over de beste plaatsing van je favoriete bloemen? Nee? HomeDeal zet 3 tips op een rij, waardoor jouw tuin er elke dag van het jaar kleurrijk en tevreden bijstaat.

1. Breng de omstandigheden van je tuin in kaart

Voordat je losgaat met het kopen van planten, is het onmisbaar om een goed tuinontwerp te maken. Een belangrijk onderdeel is het in kaart brengen van de stand van de zon en de schaduwplekken in je tuin. De ene plant is gek op een plekje in de zon, de andere helemaal niet. Hier dien je rekening mee te houden om je planten goed te laten gedijen.

Op internet en vaak ook in tuincentra heb je de volgende categorieën/afdelingen voor buitenplanten, die het makkelijk maken snel geschikte planten te vinden:

 • Zon planten
 • Halfschaduw planten
 • Schaduw planten

Of bekijk de onderstaande symbolen op de kaartjes die bij planten in het bakje zitten:https://lh5.googleusercontent.com/4PC_c978-s2QChhADwE5QfIXq1bex-JUlBni95pwbqrYNCma3Xr02Xgnb5mK3OAL-Xj_jBFYJDVUvsbC4Pdpj-Q3S36CvnxTExYivxlZXwtPidagI34b4Oaoac1xnZXfCwyaWGFF

 • Open zonnetje: minimaal 6 uur zon per dag (volle zon).
 • Halfzwart zonnetje: minstens 4 uur zon per dag (halfschaduw).
 • Zwart zonnetje: minstens 2 uur zon per dag (schaduw).

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar de grondsoorten in je tuin.  Zitten er genoeg voedingsstoffen in de bodem of moet je bijmesten? Tip: neem een grondmonster mee naar een tuincentrum of een hovenier en vraag of zij je kunnen vertellen met wat voor soort grond je te maken hebt.

2.  Ga op zoek naar planten die het gehele jaar groen zijn

In de zomer ziet je tuin er vaak tiptop uit, in de winter kan het een dorre boel worden. Dit is zonde, aangezien je ook in de winter van een kleurrijke tuin wilt genieten. Een beetje groen verhoogt direct de sfeer in je tuin  en zorgt bovendien voor bescherming van het bolgewas. Kies als basis voor je tuinplan daarom altijd enkel wintergroene, vaste planten uit. Zo heb je het hele jaar door gegarandeerd kleur in je tuin. 5 suggesties:

 • Klimplanten
 • Aronskelken
 • Mansoor
 • Schoenlappersplanten
 • Kerstroos

https://lh3.googleusercontent.com/3mAPEviYaZ-GKxDE_SSEvkkNHWnbUeJCC0eWohReAda0HQIGUudeJ5osAJM_rC3jLMUAilJR7jogddRVWxtf1iNW1Oo3uAeai0wAlUFPYWMueRnszkbavrRR03YY1nBNYtW1lex7

3. Maak een bloeiplan

Naast een groene tuin, zijn bloemen natuurlijk altijd wel de parels. Helaas bloeien deze bloemen niet het hele jaar door.. Daarom is het aan te raden om een bloeiplan te maken. Ga eerst op zoek naar zon, halfschaduw of schaduw planten. Je creëert een lijst met mooie planten die geschikt zijn voor de standplaats in jouw tuin. Stap twee is om te kijken wanneer welke planten in bloei staan. Maak een lijstje met alle maanden en noteer welke planten in welke maanden in bloei staan. Het resultaat: een mooi doordacht boodschappenlijstje waarmee jij zorgt  dat jouw tuin het gehele jaar een plaatje is om naar te kijken.

https://lh6.googleusercontent.com/3nkWO-wb1zJAqmqFFfDQW9VH1U5txMEBfHqVdie_GgKk26Spd2onXtQq2CIS8pCpNA-wgN8UQrEXmqAf2Updw9R0sHG1oyb-G5COpwLmNXcFPO-t5VV535xhEElP6J12xHV9FD3O