Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De eetbare tuin

Het is maart, de lente staat bijna voor de deur en de aarde begint weer wat op te warmen. Hoog tijd om aan de slag te gaan met je moestuin! In het eerste deel van deze reeks zullen we je vertellen hoe je jouw moestuin klaar kunt maken voor het voorjaar en de eerste zaai van het jaar.

Je eetbare tuin opruimen

Voordat je jouw moestuin gaat zaaien is het belangrijk om dode plantenresten, onkruid en stenen uit je tuin te halen. Gooi deze plantenresten niet weg, maar leg ze op een composthoop. Op deze manier kunnen de plantenresten later als voeding voor jouw moestuin gebruikt worden. Als je paden hebt in jouw eetbare tuin is het zaak deze ook van onkruid te ontdoen. Zo blijven de planten in je moestuin beter onkruid vrij.

Kijk de grond van je tuin na

  • De grond van je eetbare tuin moet genoeg voedingsstoffen bevatten zodat jouw gewassen goed kunnen groeien. Het belangrijk voor een moestuin om regelmatig te bemesten. Het is een beetje afhankelijk van de grond in je tuin hoe vaak je moet bemesten, maar in de regel kan je het een aantal keer per jaar doen
  • Spit de aarde in je moestuin om en zorg dat de bovenlaag (tot maximaal 40cm diep) rul en kruimelig is. Dit zorgt ervoor dat water en lucht goed in de grond kunnen doordringen, wat het bodemleven goed bevorderd..

Soorten mest voor je moestuin

Er zijn verschillende soorten mest die je kunt gebruiken:

  • Compost of andere organische meststoffen zijn het meest milieuvriendelijk en geven hun voedingsstoffen geleidelijk af. Daarnaast kunnen ze ook de structuur van de grond verbeteren.
  • Kunstmest zorgt voor een snelle afgifte van voedingsstoffen, maar is minder milieuvriendelijk. Gebruik van kunstmest nooit meer dan de hoeveelheid die aangegeven staat, omdat de bodem dan verontreinigd kan raken.

Maak een indeling van je tuin

Maak een indeling van je moestuin op deze manier kun je een goede inschatting maken van de gewassen die passen in je moestuin. Let er ook op dat sommige planten niet goed naast elkaar kunnen groeien, terwijl ander combinaties juist plagen kunnen voorkomen. Ontdek welke combinaties je beter kunt mijden en welke juist goed zijn voor je tuin in het schema van blogger Kees de Boon.

  • Deel je moestuin in minimaal vier vlakken op voor een optimaal resultaat.
  • Zorg voor paden in je moestuin als je deze nog niet hebt. Dit helpt slakken te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je overal goed bij kunt zonder je gewassen te vertrappen.
  • Plant je gewassen per gewasgroep bij elkaar. Combineer dit met wisselteelt en je zorgt er zo voor dat je de grond niet uitput.
  • Vergeet geen composthoop in je indeling op te nemen.

Planten van je gewassen                    

Veel planten kun je in april al beginnen met zaaien, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om jonge plantjes te poten.

  • Zaaien: zaden hebben langer de tijd nodig om te groeien. Wanneer je water geeft moet je de eerste tijd voorzichtig zijn dat je de zaden niet wegspoelt.
  • Plantjes: ze hebben niet zo lang nodig om te groeien als zaden, maar ze leveren hetzelfde op.
Adv. Bol.com Gardena