Vind jouw tuincentrum

Zaterdag 21 januari: gratis tulpen op de Dam in Amsterdam

Zaterdag 21 januari: gratis tulpen op de Dam
Nationale Tulpendag in Amsterdam

Op zaterdag 21 januari 2012 vindt de eerste Nationale Tulpendag plaats op de Dam. Iedereen wordt uitgenodigd om in een speciaal aangelegde, kleurrijke pluktuin zelf gratis “tulpen uit Amsterdam” te halen. De pluktuin, van ongeveer 2.500 m2, heeft de vorm van een mega-tulp en bestaat uit zo’n 200.000 tulpen in verschillende kleuren. Het is de bedoeling dat de Nationale Tulpendag jaarlijks op de derde zaterdag van januari plaatsheeft.

Pluk het voorjaar

Burgemeester Eberhard van der Laan zal omstreeks 13.30 uur de pluktuin officieel openen. Vervolgens kan iedereen een gratis tulpenboeket plukken om zo het voorjaar in huis te halen. Vrijdag 20 januari en zaterdag 21 januari zullen bloemenmeisjes in de omgeving van de Dam speciale bloemenhoezen uitdelen die zaterdagmiddag in de pluktuin gevuld kunnen worden. De pluktuin op de Dam zal zaterdag geopend zijn tot 18.00 uur. Er zullen tevens tulpenkwekers aanwezig zijn die assisteren bij het ‘opbossen’ van tulpen, tulpentips geven en vragen van het publiek beantwoorden. Onderzoek van Bloemenbureau Holland heeft aangetoond dat van alle bloemen de tulp het meest geassocieerd wordt met het voorjaar.

Tulpentijd

Met de Nationale Tulpendag wordt het tulpenseizoen, dat tot eind april loopt, officieel geopend. Het evenement is een initiatief van de Nederlandse tulpenkwekers en Bloemenbureau Holland. Nederland is de grootste tulpenproducent ter wereld. Tijdens tulpentijd worden er op de Nederlandse bloemenveilingen zo’n 1,7 miljard stuks verkocht die naar meer dan 100 landen geëxporteerd worden. Na Nederlanders zijn Fransen, Duitsers en Britten het meest gek op tulpen.