Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Zaden verzamelen en drogen

Het verzamelen van zaden is een eenvoudige tuinklus en zorgt ervoor dat u in het volgende seizoen voldoende goede zaden hebt om te zaaien of uit te delen. Verwijder de zaden na de bloeiperiode als deze volledig ingedroogd en rijp zijn. Rijpe of ingedroogde zaden zijn te herkennen aan een rammeltje of aan het eenvoudig losbreken van de plant. Verwijder niet alle zaden, laat  er een paar aan de plant zitten voor het mooie aanzicht dat sommige zaaddragers kunnen hebben.


Hoe zaden verzamelen en drogen:

  1. Verzamel in een papieren zak de rijpe zaden door ze af te knippen of breken. Gebruik voor elke plant een aparte zak om vermenging van zaden te voorkomen.
  2. Knip de zak in de lengte open en verwijder eventueel meegebrachte insecten, zoals vogelspinnen, schorpioenen en duizendpoten.
  3. Laat de zaden een week drogen, niet in de zon maar op een schaduwrijke plek waar het droog blijft.
  4. Leeg vervolgens de papieren zakken op aparte A4 bladen en schud alle zaden uit de zaaddragers.
  5. Controleer en verwijder de overtollige plantresten en/of insecten. Uiteindelijk wilt u alleen de zaden overhouden om schimmels te voorkomen.
  6. Leg voor elke soort een beschreven envelop klaar waarop staat welke zaden erin zitten, bij het planten wel zo makkelijk.
  7. Maak van de A4 bladen een trechter en giet de zaden in de vooraf beschreven enveloppen.
  8. U bewaart de zaden op een droge en donkere plek. 

EASY PEASY! 

Zaden drogen Bloem- en plantzaden oogsten Bloem- en plantzaden verzamelen in de tuin Bloem- en plantzaden drogen