Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand maart: Potlelie

De lelie zit boordevol symboliek, van pure onschuld tot een verbondenheid met de dood. Wat ze voor jou ook betekenen, ze staan prachtig in een vaas op tafel, of als potplant. De potlelie is de woonplant van de maand maart!

Potlelie

De lelie is vooral bekend als snijbloem in boeketten, of als tuinplant, maar als woonplant mis staat de lelie zeker niet. De kleur van de bloemen passen perfect bij de lente, van wit tot zachtoranje en donkerroze. Zodra de bloem open gaat zal de potlelie je huis vullen met een wijds gebaar van vreugde! Iedereen die langsloopt zal even stilstaan om je lelies te bekijken.

Geschiedenis van de lelie

Groeit vooral op het noordelijk halfrond. Bij de kroning van de koning Clovis in de 5e eeuw na Christus zou Maria verschenen zijn en hem een lelie hebben gegeven. Hierdoor ontstond de betekenis dat de koning zijn macht van God zelf gekregen had. De lelie komt in nog veel meer legendes voor, en wordt ook gebruikt in de vlag van de provincie Flevoland, verwijzend naar Cornelis Lely.

Geur van de lelie

Er zijn leliesoorten die een bijzondere parfumachtige geur achterlaten, heerlijk dus om even je neus in de bloem te steken. Als je juist niet van de geur houdt, neem dan de Aziatische lelie, deze is geurloos.

Verzorg je potlelie

  • Zet je potlelie op een lichte plek, maar niet in de volle zon
  • Houd de grond vochtig, een beetje opdrogen is niet erg, maar geef dan weer snel water.
  • Is je lelie uitgebloeid? Zet ‘m in de tuin! Daar overleeft ie de winter makkelijk, en dan komt ie het jaar erop weer boven.
  • Ondersteun de lelies als ze de hoogte in gaan en om dreigen te vallen.
  • Pas op: lelies zijn giftig voor huisdieren, uit de buurt van katten en honden halen dus.