Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Wat onkruid vertelt over je grond

Onkruid kan erg hardnekkig zijn: tussen de tegels, in het gras, onder de planten. Ze kan de moeilijkste grondomstandigheden aan en houden vooral van grond dat veel bewerkt wordt. Je vindt ze ook veel op plekken waar weinig andere beplanting te vinden is. Het verschijnen van onkruid is vaak een teken dat de grond uit balans is en er waarschijnlijk een tekort aan voedingsstoffen is.

Groepen onkruid

Onkruid is in te delen in drie hoofdgroepen:

  • Onkruid die van zure grond houdt;
  • Onkruid die goed gedijt in een harde grondlaag;
  • Kruiden die zich uitzaaien via compost en mest.

Elke groep is te herkennen aan de planten die tevoorschijn komen in dit type grond. Op deze manier weet je ook hoe je de grond kunt behandelen.

De grond is zuur

Een zure grond ontstaat vaak als de grond niet genoeg luchtdoorlatend is, de grond te nat is en het water niet goed wordt afgevoerd. Planten die bij een licht zure grond de kop op steken zijn onder andere paardenstaarten, margrieten en veldzuring. Als de grond echt heel zuur is zul je ook havikskruid en knoopkruid zien.

Een verharde bodemlaag

Bij het omploegen van natte grond kan er een harde korst ontstaan op de bodemlaag. Planten die dan tevoorschijn komen zijn bijvoorbeeld kweek, kamille en winde. Zorg voor betere waterafvoer om de planten minder kans te geven.

Kruiden die zich uitzaaien

Zaden die terechtkomen op de composthoop of in mest zaaien zich uit waar dit in de tuin gelegd wordt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn weegbree, vogelmuur, boterbloem, paardenbloem en brandnetel. De verschijning van dit onkruid betekent dus niet per se dat er iets mis is met de staat van de grond.

Onkruid verwijderen

De beste manier om onkruid te verwijderen blijft door het met de hand te lijf te gaan. Schoffelen, wieden, uitgraven van de wortels. Het is een kwestie van doorzettingsvermogen hebben en de planten uit te putten. Ga geen onkruid wieden als het regent of als de grond nat is, dan hebben de wortelen juist de kans om weer nieuwe wortels te vormen. Als er helemaal niets meer aan het onkruid te doen is kun je het beste de grond een aantal keer in drie maanden tijd omspitten. Dat klinkt als veel werk, maar het jaar erna kun je dan met een schone grond beginnen en zullen je planten veel meer ruimte hebben om te groeien in een vruchtbare grond.

Adv. Bol.com Gardena