Vind jouw tuincentrum

Waarom bijen in de tuin zo belangrijk zijn

We zijn er niet allemaal dol op, terwijl we eigenlijk ook niet zonder ze kunnen: bijen. Tuinbranche Nederland besteedt van 11 tot en met 19 april extra aandacht aan de bij, omdat we best wat extra kennis kunnen gebruiken!

Bijen zijn superbestuivers!

Om stuifmeel uit de ene bloem over te brengen op de stamper van de andere bloem heeft de natuur diverse systemen ontwikkeld. Bij sommige planten gebeurt dit door de wind, bij andere planten door het water en een andere hele grote groep werkt samen met insecten om zich te laten bestuiven. Van al deze insecten is de bij een echte superbestuiver!

Het belang van de honinbijen

Voor de mensen zijn de honinbijen het allerbelangrijkst. Zij bestuiven niet alleen gewassen waar wij de vruchten van eten, maar ze maken ook heerlijke honing. Zonder honinbijen zouden veel planten minder vruchten afgeven. Door het rondscharrelen op en in de bloemen, blijven er stuifmeelkorrels aan hun lijf kleven die er in andere bloemen weer af gaan. Als dat bij een stamper gebeurt, is de bestuiving geslaagd. 

Bijen in de tuin

Bloemen die van bijen houden

Bijen zorgen dus voor het behoud van vele vruchten, bloemen en planten! Wat een fijne beestjes! Wat kun je doen om de bijen in jouw tuin blij te maken? De juiste bloemen planten. Denk aan Asters, Kattenkruid, Klimop, Salie, Tijm en Dahlia's. Planten die voor de bestuiving van hun bloemen grotendeels afhankelijk zijn van bijen, worden drachtplanten genoemd.