Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Vierkante meterprijzen in Nederland verschillen enorm: waar heb je de goedkoopste grond?

Lisa Garden op 30-12-2019

In Nederland verschillen de prijzen voor een stuk grond behoorlijk. Waar je in Friesland een vrijstaande woning met een groot stuk grond kunt kopen, heb je in een stad als Amsterdam voor hetzelfde geld een appartementje. Als we kijken naar de prijzen voor een vierkante meter grond zien we dat in sommige steden de prijzen wel 4 keer zo hoog liggen als in een dorpje in Groningen. Wanneer je in een groot of vrijstaand huis wilt wonen kan het dan ook slim zijn om eerst naar de vierkante meterprijs te kijken voordat je op zoek gaat naar een geschikte woning.

Naast een goede locatie zul je ook nog op andere zaken moeten letten als je niet teveel kwijt wilt zijn voor je woning. Let bijvoorbeeld goed op de hypotheekrente bij het afsluiten van een hypotheek. Ben je ook op zoek naar een plek voor je nieuwe woning. Wij hebben de gemeenten met de goedkoopste en duurste grond voor je op een rijtje gezet!

Laagste vierkante meterprijzen in Nederland

Als je zoekt naar een dorp of stad met goedkope grond, hoef je in ieder geval niet in de randstad te kijken. Van de top 3 plekken met de goedkoopste grond, zijn er 2 dorpen in Groningen te vinden en 1 in Limburg. De eerste plek is voor Delfzijl, de hele gemeente heeft bijna 25.000 inwoners en voor een vierkante meter grond betaal je 1499 euro. De tweede plek gaat naar Kerkrade in de provincie Limburg, hier kost een vierkante meter 1513 euro. Pekela staat op nummer 3, hier ligt de prijs net iets hoger, namelijk op 1525 euro per vierkante meter grond.

Hoogste vierkante meterprijzen in Nederland

De dorpen en steden met de duurste huizen en hoogste vierkantemeterprijzen kun je waarschijnlijk al wel een beetje raden. Amsterdam bijvoorbeeld, is regelmatig in het nieuws als het gaat over de hoge huizenprijzen. De eerste plek is echter niet voor Amsterdam maar voor Laren, hier betaal je 6265 euro per vierkante meter grond. In Amsterdam betaal je 5764 euro, hiermee staan zij op de derde plek. De tweede plek is voor Blaricum waar je 6082 euro per vierkante meter grond betaalt. Een behoorlijk verschil dus met Delfzijl, Kerkrade en Pekela.

Wat betekent dit voor woningzoekers?

Hogere vierkantemeterprijzen betekent simpelweg dat je minder leefruimte koopt voor hetzelfde bedrag. Dit kan dus wel tot 4 keer minder zijn. Iedere woningzoeker zal dus voor zichzelf moeten bedenken waaraan hij of zij de prioriteit geeft. Wonen in een drukke, levendige stad, of wonen op een rustige plek met veel leefruimte en een grote tuin. Wil je het meeste huis voor je budget? Kijk dan is naar de huizenmarkt voor de plaatsen Delfzijl, Kerkrade en Pekela. 

Adv. Bol.com Gardena