Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuintips voor mei

De bloesems beginnen te bloeien, de vogels kwetteren luid, genoeg tekenen dat de lente volop bezig is! Juist door al dat leven is er in de tuin ook weer genoeg te doen. En het is wachten op IJsheiligen, dan kan er weer flink geplant worden.

Verwen het gazon

Bij zon en regen zal het gazon een flinke groeispurt doormaken. Er zal dus vaker gemaaid moeten worden. Ook zal het gazon erg blij zijn met wat voeding, waardoor het gras weer gezond en sterk de zomer in kan gaan. Haal meteen opkomend onkruid weg uit het gras.

Snoeien

De buxus kan in mei gesnoeid worden en ook de vroegbloeiende clematis kan gekortwiekt. Snoeiafval kun je onder de hagen of de plant leggen voor een rijkere voedingslaag, en ook insecten en vlinders vinden het heerlijk om hier in rond te kunnen wroeten. Staan er uitgebloeide planten in de tuin? Knip deze dan alvast af voor een nieuwe bloei. Ook brandnetels kun je afknippen en verzamelen voor heerlijke brandnetelthee of soep.

IJsheiligen

Na IJsheiligen, rond 12 mei, kunnen er weer wat warmteminnende planten in de moestuin geplant worden! Denk aan tomaat, paprika, courgette en pompoen. Heb je zaailingen die nog even moeten wachten maar wel al de pot uit groeien? Zet ze dan in een grotere pot. Vergeet niet het onkruid te blijven wieden, deze nemen veel voedingsstoffen weg van je planten.

Verzorg de vijver

Ook de dieren in de vijver worden met warmer weer actief. Vergeet daarom ook niet de vijver deze maand:

  • Als de temperatuur van het water boven de 10 graden komt, kun je de vissen weer voeren.
  • Een schoon filter kan de vissen erg blij maken, doe dit wel voordat ze eitjes gaan leggen.
  • Staan er nog genoeg planten in de vijver? Mei is een goede maand om planten te vervangen of nieuwe planten neer te zetten.
  • Snoei zuurstofplanten tot 15 cm onder het water terug, zodat ze boven water geen algen kunnen vormen.