Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand: Salie

Salie is een vrolijke plant om in de tuin te hebben. Niet alleen vanwege de sierlijke paarse pluimpjes, maar ook omdat deze plant bijen, vlinders en libellen aantrekt (ontdek meer planten die vlinders aantrekken). Daarom is Salie met recht de tuinplant van de maand geworden!

Salie & Salie

Salie behoort tot de plantenfamilie Salvia die wel 900 soorten kent. Dat zorgt soms voor verwarring, want behalve de Salie met paarse pluimen (Salvia nemerosa) heb je bijvoorbeeld ook het bekende keukenkruid Salie (Salvia officinalis). Salvia officinalis is erg smakelijk in bijvoorbeeld Italiaanse gerechten, maar de meeste andere soorten zijn vooral een lust voor het oog en niet geschikt voor consumptie. De Salie wordt, afhankelijk van de soort, zo’n 40 tot 100 cm hoog. De paarse pluimen laten zich van mei tot en met augustus zien. Met hoge soorten achter in een border (en lagere vooraan) geef je de tuin direct meer diepte. Behalve in borders is Salie zeer geschikt om in bakken te zetten op balkon of terras.

Verzorging van Salie

Met een paar eenvoudige tips blijft Salie in optimale vorm:

  • Belangrijk is een standplaats in de volle zon.
  • Watergeven gaat net als bij andere tuinplanten. Is het lange tijd droog? Dan wel even sproeien. Doe dat bij voorkeur op de grond rondom de kluit zodat de wortels het water snel opdrinken.
  • Salie in een pot heeft wat vaker water nodig dan Salie in de volle grond.
  • Let er dan wel op dat in de bodem van de pot een gat zit of gebruik hydrokorrels. Overtollig gietwater kan dan wegvloeien.
  • Knip de stelen meteen terug als de pluimen uitgebloeid zijn en de kans is groot dat de plant voor een tweede keer gaat bloeien!

Tuinplant van de maand

Salie (Salvia nemerosa) staat in mei als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Wil je nog meer mooie planten voor in jouw tuin? Bekijk dan ook ons overzicht tuinplanten!