Vind jouw tuincentrum

Tuinplant juli: zomerbollen op pot

Ook in de zomer worden bloembollen op pot verkocht. Deze brengen het terras direct in een zonnige sfeer. Als tuinplant van de maand juli staan er 3 zomerbloeiende bolgewassen in het middelpunt: Calla, Lelie en Ornithogalum.

Calla, Lelie en Ornithogalum

De officiële naam voor de Calla is Zantedeschia. Vroeger kenden we alleen nog de witte variant, inmiddels zijn er meer soorten zoals oranje, donkerpaars en geel. De planten hebben vaak een bijzondere bladtekening van zilverkleurige spikkels.
 

Van de Lelie komen veel oorspronkelijke soorten uit Japan, China en Korea. De knoppen op de steel en het blad dat langs de steel groeit zijn opvallend. De meest voorkomende Lelies hebben sterk geurende grote bloemen, maar er zijn er inmiddels ook veel zonder de sterke geur. In de kleuren geel, oranje, rood, roze en wit vallen ze erg op. Er bestaan ook tweekleurige Lelies wiens bloemen een extra vlek of spikkel in de kelk hebben.

 

De Ornithogalum is ook bekend als vogelmelk. De bloem groeit vanuit prachtige bladrozetten aan een bladloze stengel. De 3 meest voorkomende soorten zijn O. Saundersiae, O. Dubium en O. Thyrsoides. De O. Saundersiae heeft lange stengels met daaraan een witte bloem. De O. Dubium is veel korter (10-30 cm) en oranje en geel. De O. Thyrsoides heeft witte samengestelde bloemen in de vorm van een pluim.
 

Verzorging van de Calla, Lelie en Ornithogalum

Deze 3 tuinplanten zijn erg gemakkelijk en geven wekenlang plezier. Zowel in de schaduw als in de zon staan ze goed op hun plek. Zorg er wel voor dat de potkluit nooit uitdroogt, dus geef regelmatig water. Zeker als de planten in potten of bakken staan. Voor een rijke bloei geef je één keer per twee weken plantenvoeding.