Vind jouw tuincentrum

Tuinplant augustus: Gentiaan

De Gentiaan is een prachtige vaste plant voor in potten of in de volle grond. De intens blauwe kleur en mooie bloemen laten je wegdromen over alpenweides, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Inmiddels is het assortiment sterk ontwikkeld en komen er witte, roze, blauwe en tweekleurige soorten voor. Deze maand staat in het teken van de Gentiaan, dus het is tijd voor wat achtergrondinformatie!

Verzorging van de Gentiaan

Halfschaduw tot volle zon is de beste plek voor de Gentiaan. Een vochthoudende grond is belangrijk, omdat hij dat in het wild ook heeft. Voor de Gentiaan in een pot kun je zelf gemakkelijk een mengsel maken van zand, klei, potgrond en steenslag. Bij vorst is het belangrijk om goed op te letten dat de grond niet is verzadigd met water. 

 

Over de Gentiaan

De Gentiaan bloeit van juli tot en met oktober. Vooral de blauwe kleur komt in veel tinten voor, met paarse varianten. Oorspronkelijk komt de Gentiaan uit de bergstreken van het noordelijk halfrond en de Andes. 

 [page-break] 

Gentiaan verzorging

Gentianen in de winter

De Gentiaan is winterhard. Dit betekent dat hij bovengronds afsterft en ondergronds in rust blijft . Dit is ook de tijd om de plant met rust te laten, zodat hij in de zomer weer kan pronken. In het voorjaar kun je de bloei bevorderen door wat plantenmest te geven en heb je jarenlang plezier van deze planten!