Vind jouw tuincentrum

Stephanotis

Donkergroene prachtplant met stervormige bloemetjes

Deze plant ruikt heerlijk. Hij heeft zijn vrijheid nodig, dan komt de gezelligheid naar je toe.

Geurende bloemen

De Stephanotis is voldaan als zijn mooie witte bloemen uitkomen. Ze ontpoppen zich tot mooie stervormige bloemen. De heerlijke geur die uit de bloemen ontstaat, is niet te weerstaan. Wit staat mooi in contrast bij de donkergroene bladeren. De Stephanotis is een ideale kamerplant: Hij voelt zich overal op zijn gemak, hangend, staand, klimmend en slingerend. In de wilde natuur slingert hij graag namelijk.

Huwelijksgeluk

De Stephanotis is in de Victoriaanse bloementaal het symbool voor huwelijksgeluk. De Stephanos is een echte bruidsbloem. Tegenwoordig symboliseert de Stephanotis ‘het verlangen om te reizen’ en ‘goed fortuin.’ De naam Stephanotis komt uit het Grieks. Stephanos staat voor ‘kroon’ en otos voor ‘oor:’ De stampers in de bloemen lijken namelijk op kleine oren.

Verzorging van de Stephanotis

  • De plant heeft graag een lichte, vaste plek. Het liefst niet in de volle zon of op de tocht.
  • Doordat de Stephanotis zo hard groeit, heeft hij veel water nodig. Houd de kluit vochtig.
  • Wanneer er knoppen aan de plant zitten, wil hij niet meer gedraaid worden. Dit om te voorkomen dat ze eraf vallen.
  • Eens per bloeimaand plantenvoeding geven.
  • Nadat de Stephanotis is uitgebloeid wil hij met rust gelaten worden. Dat wil zeggen: minder water geven en verwelkende ranken laten zitten.
  • In de lente komt de plant weer met nieuwe bloemetjes en is hij klaar voor een nieuwe bloeiperiode.

Oorsprong van de plant

De Stephanotis heeft 15 broertjes en zusjes. Zoveel soorten zijn er van deze plant. De Stephanotis komt oorspronkelijk uit Madagaskar, maar zitten ook in China, Japan en Cuba. De wilde lianen kunnen wel 5 meter lang worden. In huis kun je zelf bepalen hoe lang de kamerplant wordt. De Stephanotis laat zich overal omheen hangen, die leuke lamp of meubelkastje.