Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Spouwmuurisolatie

Gevelmuren kunnen op verschillende manieren geïsoleerd worden. Eén van de populairste manieren om dit voor elkaar te krijgen is door middel van spouwmuurisolatie. Dit kan weliswaar alleen als uw woning een spouw heeft, maar kan dan wel 25% meer warmte binnen houden. Dankzij een spouwmuurisolatie kunt u dus fors besparen op stookkosten. Lees verder voor meer informatie over wat een spouwmuurisolatie precies inhoudt.
 

Spouw herkennen

Weet u niet zeker of uw huis een spouw heeft? Dan zijn er een paar handige manieren waarop u erachter kan komen.

Allereerst hebben bijna alle huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 een spouw. Als ook de gevelmuren bij kozijnen en deurposten dikker zijn dan 25 cm, kunt u er al wel met zekerheid vanuit gaan dat uw woning een spouw heeft.

Hebt u veel ventilatieroosters en luchtkokers in de muren zitten? Ook dit kan erop wijzen dat uw huis over een spouw beschikt. Tenslotte kunt u natuurlijk gemakkelijk op de bouwtekeningen kijken als u deze ter beschikking heeft.

Voordelen en nadelen van een spouwmuurisolatie

Aan het isoleren van de spouw kleven heel veel voordelen, maar zeker ook een paar nadelen. Hier vindt u de belangrijkste voor- en nadelen waar u goed bij stil moet staan.

Voordelen:

  • Het laten isoleren van een spouwmuur is relatief goedkoop. De klus kost niet veel en levert wel erg veel op. Hierdoor verdient u het ook gemakkelijk weer terug.
  • Het energielabel van uw woning zal verbeteren en hierdoor zal uw woning in waarde stijgen.
  • Voor isolatieklussen bieden sommige gemeenten spouwmuurisolatie subsidies aan. Mogelijk kunt u dus nog verder kosten besparen door hier gebruik van te maken.
  • Een spouwmuurisolatie is zo gebeurd. Er hoeven binnenshuis geen werkzaamheden te worden uitgevoerd en de overlast is minimaal.

Nadelen

  • Een spouwmuurisolatie kan niet in elke spouw worden uitgevoerd. Een spouwmuur die bijvoorbeeld te oud is kan de druk van het isolatiemateriaal bijvoorbeeld minder goed aan, wat voor beschadiging van de muur kan zorgen.
  • De ventilatie in een spouwmuur wordt door het isolatiemateriaal minder goed. Let dus op de ventilatie in andere delen van uw woning, zoals de kruipruimte.
  • Een spouw die te smal is kan niet voldoende isolatiemateriaal vasthouden en kan dus niet goed genoeg geïsoleerd worden.
     

Hoeveel kost een spouwmuurisolatie?

De kosten van een spouwmuurisolatie hangen natuurlijk af van het materiaal dat daarvoor wordt gebruikt. Meestal wordt er uit glaswol, EPS-parels of purschuim gekozen. Hier vindt u een handig overzicht van de kosten waar u op kunt rekenen per materiaal.

  Soort

   Kosten per m2   

   Jaarlijkse besparing per m2 in m3   

   Jaarlijkse besparing per m2 in €   

   Terugverdientijd    

  EPS-Parels   

   €25

   8 m3

   €6,08

   4 – 4,5 jaar

  Glaswol

   €20  

   8 m3

   €6,08

   3 – 3,5 jaar

  Purschuim

   €30

   9 m3

   €6,84

   4 – 4,5 jaar