Vind jouw tuincentrum

Speels met water in de tuin

Heeft u kleine kinderen en wilt u toch water in de tuin, dan zijn waterbollen of molenstenen een geschikt alternatief. Graaf hiervoor een gat waarin een speciekuip past. Plaats een pomp in de kuip, waarop een ijzeren rooster wordt geplaatst. Hierop komt de bol of molensteen. Werk voor een natuurlijk effect het rooster af met grind of stenen, in de kleur van het waterelement. Plaats rondom kruipers die bol en stenen in de tuin zullen integreren. In de schaduw bijvoorbeeld zenegroen (Ajuga) of maagdepalm (Vinca minor) en in de zon het zonneroosje (Helianthemum).

Vijver

Een nieuwe vijver vraagt wel wat denkwerk. Welk oppervlakte gaat de vijver innemen, hoe diep wordt hij en waar komt de vijver te liggen. Vijverfolie is heel handig in gebruik en in alle maten te verkrijgen. Maar hoeveel folie heb je nodig? Gelukkig is dat met een rekensommetje zo uit te rekenen. De benodigde lengte en breedte berekent u zo: neem de lengte van de vijver + 2x diepte van de vijver + 2 x 50 cm (rand). De breedte van de folie moet zijn: breedte van de vijver + 2x diepte van de vijver + 2 x 50 cm (rand). Natuurlijk neemt u altijd het diepste gedeelte als beginmaat.Heeft u plannen voor een grote vijver. Bestel dan een op maat gemaakte lap folie of rubber.
Zorg wel voor een beschermlaag onder de folie. Gebruik hiervoor een laag van 15 cm. schoon zand in combinatie met beschermdoek. Een dikke laag kranten of oud tapijt is geschikt, maar makkelijker is het om speciaal beschermvlies aan te schaffen.
Is de vijver één meter diep, dan kunnen ook vissen de winter overleven.

Nog een laatste tip: De aarde rondom kuip of vijver moet stevig zijn. Graaf niet te veel uit.