Vind jouw tuincentrum

Postzegeltuin; ga gewoon de hoogte in

In een minituin is net zoveel mogelijk als in een maxituin, vooral bij gebruik van klimmers. Klimmers zijn planten die lange uitlopers maken, met een beetje hulp een schutting aankleden, over een pergola huppelen of een prieel omtoveren tot een geurige parfumerie.

Klimmers nemen beneden weinig ruimte, maar boven des te meer, hierdoor zijn ze prima in te passen in de kleine tuin. Zorg wel voor voldoende steun, zelfs staanders van een schommel zijn geschikt. Bij het klauteren kunnen ze trouwens wel wat hulp gebruiken, span als ondersteuning draden of zet open schermen tegen de muur. Wel is het slim om tussen scherm en muur een centimeter of twee ruimte te laten, zodat klimplanten zich kunnen hechten.Er zijn zelfhechtende klimmers als de klimhortensia, wiens schitterende witte bloemschermen het zelfs in de schaduw doen. En kamperfoelie is een echte klauteraar en heel geschikt voor dat prieel waar hij zich al snel en geurig naar boven wikkelt. (Let op: Niet alle kamperfoelies geuren.)

Met een beetje stuur doet Clematis het ook vanzelf, deze van nature bosrandplant klimt vanuit de duisternis naar de zon, om vooral daar zijn bloemen te laten schitteren. En ze zijn zo lekker variabel, voor elk humeur en ieder seizoen is er wel een.

Tot slot nog een tip; Baksteen slurpt water, zet de klimmers daarom zo’n vijftig centimeter ervandaan en vertroetel ze een beetje. Mest en water lusten ze graag.