Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Pallets zijn goud waard in jouw tuin

Al in 2013 schreven we dat upcyclen een trend was, en die heeft alleen maar doorgezet. We noemden onder meer het hergebruiken van pallets. Hoe kom je eraan? Hoe vervoer je ze? Wat doe je ermee? En waar moet je op letten? Een aantal tips om goedkoop je tuin te pimpen met deze voormalige transporthulpmiddelen. 
 

Veilig vervoeren met spanbanden

Pallets zijn goedkoop bouwmateriaal omdat ze vaak gratis zijn. Rij eventueel met een aanhanger naar het dichtstbijzijnde industrieterrein en je ziet ze overal als afval aangeboden worden. Vraag of je ze mee mag nemen. Denk aan je medeweggebruiker, gebruik spanbanden zodat ze niet van de kar of het imperiaal af kunnen vallen. Zodat je schade aan andermans voertuig voorkomt. Was je net zo lekker vrolijk op weg naar huis, fantaserend over wat je allemaal gaat bouwen met jouw gratis spullen... sta je opeens met iemand over een aansprakelijkheidsverzekering te discussiëren. Opletten dus. 

 

Uit elkaar halen en aan de slag

De pallets kun je in het geheel gebruiken, maar de echte knutselaar haalt ze uit elkaar. Dat kan op veel verschillende manieren, deze drie bijvoorbeeld. Hoe meer pallets je scoort, hoe meer bouwmateriaal je eraan overhoudt en dus hoe meer geld je uitspaart. Dat kun je nu mooi in schroeven steken, en andere spullen die je nodig hebt voor je nieuwe project. Dat kan van alles zijn: een tuinkastje, loungebanken, tuintafels, tot complete vlonders en tuinhuisjes aan toe. Heb je geen ervaring, begin dan met iets simpels als een plantentafeltje. Na verloop van tijd ga je het met LEGO vergelijken. En met jouw pallets kun je dan (bijna) alles maken. 

 

Waarop letten?

Pallets moeten veel gewicht kunnen hebben, toch zijn ze niet altijd van de stevigste houtsoort vervaardigd. Het is meer de slimme constructie die de vracht draagt. Dit houdt in dat sommige planken na verloop van tijd krom kunnen trekken. Gebruik daarom liever te veel schroeven dan te weinig. En voorzie het (geschuurde) resultaat van een laag lak of olie, dat maakt het meubel duurzamer. Investeren in een vlakschuurmachine is dus geen overbodige luxe. Als je bedenkt wat hout in de winkel kost, heb je die extra kosten er zo uitgehaald. 

 

Houtresten opmaken

Kijk op websites en sociale media zoals Pinterest wat je allemaal kunt bouwen, en je krijgt er zomaar een duurzame, creatieve en rustgevende hobby aan. Gooi niks weg: de blokjes kunnen dienen als pootjes onder plantenbakken, van kleine eindjes hout kun je geinige bordjes maken, of snijplanken. Zelfs het zaagsel is bruikbaar: als je dit opvangt, kun je het mengen met bindmiddel en dan heb je vloeibaar hout. Binnen de kortste keren kijk je anders naar zoiets simpels als een pallet en wordt de LEGO-bouwer in je weer wakker. 

 
Adv. Bol.com Gardena