Vind jouw tuincentrum

Olifantenpaadjes

Het begint met een wegomlegging, een bord dat je een bepaalde richting op wijst, omdat het fietspad deels is afgesloten. De meeste fietspaden worden omringd door grasranden of weelderige bodembedekkers, geen enkele verkeersdeelnemer die het in zijn hoofd haalt de planten plat te rijden, behalve bij een eenmalige uitwijkende manoeuvre om een groter ongeluk te voorkomen.

Plantenongeluk

Tot er werkzaamheden uitgevoerd worden aan het fietspad. Leidingen worden verlegd, elektriciteitsdraden moeten onderhouden worden, er wordt een hek neergezet en het fietspad wordt omgeleid via de autoweg. Achter het hek is het fietspad weer prima te bereiken, maar er staat een boom in de weg, wat de bocht te scherp maakt, en als er één schaap over de dam is… De eerste klap van één overtreder kunnen de planten nog wel overheen komen, maar als de tweede overtreder eenmaal heeft ontdekt dat zijn voorganger een prachtige doorgang voor hem heeft gecreëerd, gaan alle groene principes overboord.

Olifanten

Er gaan nieuwe wetten gelden: de weg van de minste weerstand, en de minste hoeken. We gaan ons gedragen als olifanten, wat er ook in de weg staat, een boom, een hek, een verkeersbord, we doen alsof we het niet zien. Het groen dat het omsingelt gaat plat. Niet voor niets heet het olifantenpaadje Trampelpfad in het Duits. Eerst worden de planten vertrapt en vormt een groene deken over de donkere aarde. Een aantal fietsers en voetgangers nemen nog netjes de oude, voorgestelde route. Ze zijn geen olifanten, of ze zijn olifanten die het groen nog een kans willen geven. Er zijn echter maar een paar olifanten nodig tot de grijze grond zichtbaar wordt, en de planten in de aarde zijn verdwenen.

Kansen

Zodra de oude weg weer opengaat, herinnert het olifantenpaadje nog aan de werkzaamheden. Hier hebben ook fietsers huisgehouden, die nu weer het rechte pad kunnen volgen. Het olifantenpaadje blijft er kaal bij liggen, tenzij het opnieuw wordt aangeplant. En dat is wel nodig, want de olifanten zijn allang vertrokken, op weg naar hun eindbestemming.