Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Kies de perfecte pot voor uw plant

Overtollig water

Wat voor pot je ook koopt, het allerbelangrijkst is dat overtollig water kan weglopen. Zorg dus altijd voor gaatjes onderin de pot. Om te voorkomen dat je huis een waterballet wordt, kun je de plant met kweekpot en al - de plastic pot met afvoergaatjes waar je plant bij aankoop in zit - in een dichte sierpot zetten.

Maak dan wel altijd een verhoging, zodat er ongeveer een centimeter water in de sierpot kan blijven staan zonder dat je kweekpot erin baddert. Dat kan met wat kiezeltjes, een paar kurken of een omgekeerd bordje. Of zet je plant in een stenen of plastic pot met gaatjes onderin en zet die op een schotel die het overtollige water opvangt.

Steen of plastic?

Stenen potten zijn poreus, ze ademen een beetje. Dat betekent aan de ene kant dat het water ook via de pot verdampt en dat je dus vaker water moet geven. Aan de andere kant zorgen die gaatjes er ook voor dat er lucht in komt. En dat is voor veel planten belangrijk om de wortels gezond en fris te houden. Plastic heeft als voordeel dat het ondoorlaatbaar is en dus goed water vasthoudt. Het water dat je geeft, komt dus terecht bij de plant en niet in de wanden van de pot.

Nadeel is dat de wortels alleen lucht krijgen via de bovenkant van de aarde. Tip! Als je een nieuwe stenen pot hebt, zet die dan eerst een kwartiertje in een bak water. De nieuwe potten zijn vaak zo droog en dorstig dat ze zich bij de eerste gietbeurt helemaal volzuigen en niets voor de plant overlaten. 

Lees meer handige tips op Mooiwatplantendoen.nl

Adv. Bol.com Gardena