Vind jouw tuincentrum

Is jouw moestuin al winterklaar?

De grond raakt steeds leger, er kunnen nog wat bieten, wortels en pastinaken kunnen worden geoogst, maar de tijd van overvloed is toch echt voorbij. Hoog tijd om de tuin klaar te maken voor de koude en natte winterdagen, zodat je in het voorjaar weer met goede moed aan de slag kunt.

Opruimen

Planten die vruchten hebben gedragen en geen oogst meer geven, kun je weghalen en op de composthoop gooien. Afgevallen bladeren kun je juist laten liggen, zodat insecten en andere dieren zich kunnen ingraven en een warm plekje hebben voor de winter. In het voorjaar kun je ook bladafval op de composthoop kwijt. Vergeet niet de laatste plukjes onkruid weg te halen, dat scheelt werk in het voorjaar.

Omspitten

Als de grond vrij is van dode planten en onkruid, kun je de grond omspitten voor een luchtige bodem. Dit is vooral handig bij kleigrond. Het is niet erg als er grote stukken achterblijven, door de kou vallen deze vanzelf uit elkaar. Daarna kun je direct je schoffel schoonmaken, neem dan ook het andere tuingereedschap mee voor een poetsbeurt.

Bemesten

Je kunt de tuin extra voeden door compost over de grond te verspreiden. Hoe vroeger je dit doet, hoe meer tijd het compost heeft om in te werken. Voor een lichtere grond is het beter in het voorjaar compost te verspreiden. Een aantal weken voor het zaaien kun je ook nog kalk toevoegen aan de bodem.

Maak een moestuinplan

Elk jaar leer je weer meer over de moestuin. Het kan daarbij handig zijn om een plan op te stellen, met momenten waarop je bepaalde groenten plant, zodat je niet plotseling emmers vol met courgettes, pompoenen en tomaten hebt. Denk hierbij aan:

  • Wat je lekker vindt of eventueel weg wilt geven
  • Het gemak van de teelt van een gewas
  • Wanneer je een gewas wilt zaaien
  • Hoeveel je van een gewas wilt zaaien
  • Wanneer je een gewas wilt oogsten
  • Plantafstand

Heel veel succes!