Vind jouw tuincentrum

Iris staat in maart op de bloemenagenda

Het is niet verwonderlijk dat Iris een populaire voornaam is: de verwijzing naar de plant is een groot compliment. De bijzondere bloemvorm geeft de plant een eigenwijze uitstraling en de kleuren van de bloem bevinden zich bijna op het hele kleurspectrum.

Over de iris

De iris komt uit de lissenfamilie en kent meer dan 3000 soorten. De naam dankt de plant aan de Griekse godin van de regenboog. De bloem ontwaakt door eerst zijn drie buitenste bladeren naar beneden open te klappen en zijn binnenste bladeren naar boven te buigen. De soort die extra aandacht krijgt op de bloemenagenda is de Hollandse iris, en de baardiris. De kleuren variëren van spierwit tot paars en lichtblauw, een zeldzame kleur onder de bloemen. De Iris Germanica (baardiris) herken je aan een baardvormig stuk op het kroonblad. Ideaal voor bijen en vlinders: die weten precies waar ze moeten landen voor wat heerlijke nectar.

Een iris in het boeket

Om zo lang mogelijk van de iris in een vaas te genieten, is het belangrijk hem net als elke snijbloem te behandelen:

  • Snij een paar centimeter van de steel af.
  • Zet de bloem in een brandschone vaas, eventueel eerst wassen met wat chloor.
  • Vul de vaas met water en voeg bloemenvoeding toe.
  • Houd de vaas weg van de verwarming en van fruit, dan blijven de bloemen het langst mooi.

Irissen in de tuin

In de tuin kunnen irissen bij een goede verzorging tot 3 maanden bloeien. De iris-soorten hebben verschillende wensen als het om hun verzorging gaat. Zo houdt de Iris Lutae van een vochtige plek, terwijl de grotere Iris Germanica liever een wat drogere plek heeft. Bovendien bloeien de soorten ook op verschillende momenten in het jaar. Je kunt dus bijna het hele jaar van irissen genieten!