Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Geld lenen voor tuin

Koop je een nieuwbouwwoning waarbij de tuin nog aangelegd moet worden? Of wil je je bestaande tuin eens flink onder hand nemen? Dan kom je er al snel achter dat het realiseren van je droomtuin behoorlijk wat geld kost. Heb je daar niet goed genoeg spaargeld voor, dan moet je op zoek naar een andere manier om de aanleg van je tuin te financieren. In dit artikel lees je welke opties je hebt en geven we je zes handige tips.
 

1. Tuin financieren met hypotheek vaak lastig

De tuin hoort bij je huis, dus dan kun je de tuin toch meefinancieren in je hypotheek? In principe klopt dat. Je tuin is ook onroerend goed. Je kunt deze niet meenemen als je verhuist. Daarom mag je je hypotheek gebruiken voor de aanleg van je tuin. Toch is het tegenwoordig moeilijk om je tuin mee te financieren in je hypotheek. Je mag sinds 2018 nog maximaal 100 procent van de waarde van je woning lenen met een hypotheek. Alle bijkomende kosten, zoals voor het verbouwen van je tuin, moet je op een andere manier financieren.

Tip! Heb je overwaarde op je woning? Dan mag je die overwaarde wel gebruiken om je hypotheek te verhogen en zo je tuin te financieren.
 

Geld lenen tuin

2. Voordelen geld lenen voor tuin

Je betaalt voor een hypothecaire lening een lagere rente dan voor geld lenen bij een kredietverstrekker, maar soms heb je dus geen andere keuze. Geld lenen voor je tuin bij een kredietverstrekker heeft echter ook een aantal voordelen:

  • Je betaalt voor een lening voor je tuin geen bijkomende kosten. Voor het verhogen van je hypotheek betaal je vaak afsluit-, advies- en notariskosten.
  • Een lening voor je tuin los je in maximaal tien jaar af, terwijl je hypotheek dertig jaar loopt. Hierdoor betaal je bij geld lenen voor een tuin minder lang rentekosten en heb je de financiering van je tuin terugbetaald als je over tien jaar gaat verhuizen. Het is toch zonde om nog te moeten betalen voor een tuinlening van een tuin die je niet meer hebt.
     

3. Geld lenen voor tuinaanleg en budget bepalen

Voor je een lening van je tuin gaat zoeken, moet je eerst weten hoeveel geld je nodig hebt. Daar kun je achter komen door offertes op te vragen bij hoveniers. Zo krijg je een goed beeld van de kosten. Vervolgens moet je weten of je het benodigde bedrag kunt lenen. Kredietverstrekkers kijken op basis van je inkomen en vaste lasten namelijk of je voldoende overhoudt om elke maand de aflossing en rente te betalen. Op een vergelijkingssite voor leningen kun je vaak ook direct berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Zo weet je meteen of je het benodigde bedrag voor je tuin kunt lenen.
 

4. Houd in je tuinlening rekening met onverwachte kosten

Er zijn vaak onverwachte kosten waar je pas achter komt tijdens de aanleg van de tuin. Houd daarom een marge van 5 procent extra aan bij het bepalen van je leenbedrag. Zo heb je nog wat geld achter de hand als de tuinaanleg toch duurder uitpakt.
 

5. Lening voor tuinaanleg kiezen

Als je weet hoeveel geld je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar de lening van je keuze. Pas op! Ga niet meteen naar de bank waar je ook je bankrekening en hypotheek hebt. Dat lijkt handig, maar deze banken vragen hogere rentes dan de kleinere kredietverstrekkers. Bovendien zijn die kredietverstrekkers vaak weer onderdeel van de grote banken, zodat je alsnog bij een vertrouwde partij zit. Op internet kun je via diverse vergelijkingssites voor geld lenen berekenen welke kredietverstrekker voor jouw tuinlening de laagste rente heeft. Zo betaal je nooit onnodig te veel.
 

6. Rente lening aanleg tuin aftrekbaar?

Als je geld leent voor de verbouwing van je woning, mag je de rente van je hypotheek of persoonlijke lening aftrekken van de belasting. Dit geldt ook als je de lening gebruikt voor je tuin. De rente voor een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar. Daarom raden we je voor je tuinfinanciering altijd aan een persoonlijke lening te kiezen. Bovendien is de rente voor een persoonlijke lening lager dan voor een doorlopend krediet. Daarnaast staan de rente, het maandbedrag en de looptijd van een persoonlijke lening vooraf vast, zo weet je precies wat de lening kost en wanneer je deze hebt terugbetaald. Een rustgevende gedachte waarmee je zonder zorgen kunt genieten van je nieuwe tuin!