Vind jouw tuincentrum

Bromelia: woonplant van de maand maart

Met de Bromelia haal je een stukje regenwoud in huis, als voorschot op de lente. Denk aan spannende vormen en tropische kleuren.... Deze flamboyante schoonheid is méér dan welkom in de maand maart!

De flamboyante schoonheid

De Bromelia groeit als een groene fonteinvorm. De diverse soorten zoals Guzmania, Aechmea, Tillandsia, Vriesea en Ananas zijn echte statementplanten in huis met hun opvallende vormen en kleuren. Hoewel ze er exotisch uitzien zijn het beslist geen kasplantjes: gemakkelijk in de omgang, blijft lang mooi (tot 6 maanden!) en is supersterk! Een uitstekende plant voor beginners dus. 

Trendy blikvanger

Er zijn diverse soorten en maten, allemaal echte kunstwerken uit de natuur. Sprieten, trechters, kelken, veren en lepels: het bestaat allemaal! De Bromelia past uitstekend in de huidige interieurtrend waarin het decor rustig is, maar wel een paar blikvangers staan. Voor een eigentijds effect gebruik je als basis mannelijke vormen in vrouwelijke kleuren én andersom. 

De Bromelia ananasplant

De voordelen van de Bromelia

Van remedie tegen snurken, tot verbetering van de luchtkwaliteit, de Bromelia is een plant om blij van te worden! De verrassende kleuren en vormen komen je humeur daarnaast ook ten goede, dé plant voor een goede stemming dus. 

Hoe verzorg je de Bromelia?

  • De Bromelia staat graag in het licht, maar niet in de volle zon.
  • Geef de plant water in de kelk, extra plantenvoeding is niet nodig.
  • Verwen de plant op een warme dag een beetje extra met de plantenspuit.
  • Vanaf half mei staat de Broemlia ook prima op het terras en balkon!

De Bromelia

Wat vertellen de bladeren?

Goed kijken naar de bladeren kan je veel inzicht geven in de behoeften van de plant. Heeft de plant dikke bladeren? Zet deze dan in een droge omgeving. Heeft de plant dunne bladeren? Dan heeft de plant liever een wat vochtigere standplaats. Zo is de Tillandsia een typisch badkamerplantje en de Aechmea een echte vensterbankplant die redelijk wat centrale verwarming kan hebben. De variant met grijze beharing staat het liefst droog en in de volle zon. 

Latina beauty

De Bromelia groeit in het wild in het Andesgebergte en de regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn zo'n 2800 soorten. De oorsprong ligt vermoedelijk in het krijt, zo'n 65 miljoen jaar geleden. De fossiele exemplaren die gevonden zijn, zijn vermoedelijk zo'n 30 miljoen jaar oud. Je haalt een echt stukje natuurhistorie in huis dus!

Nog meer weetjes!

  • Er zijn Bromelia's die op de grond groeien (terrestisch) en Bromelia's die aan bomen groeien (epifytisch).
  • De Tillandsia is een epifytische Bromelia die ook op telefoondraden, muren of bomen kan groeien. Ze onttrekken met hun wortels én bladeren vocht en voedsel aan de lucht en hebben dus geen nadelig effect op de boom.
  • De gekleurde schutbladeren worden door de meeste mensen als bloemen aangezien, maar de echte bloemen zijn heel klein.
  • Inca's, Azteken en Maya's gebruikten ieder deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies. 
  • Belgische handelsreizigers namen de eerste exemplaren mee naar Europa in de 18e eeuw. Hier werd de Bromelia als het toppunt van exotisch gezien. 

Woonplant van de maand maart

De Bromelia is de Woonplant van maart 2017. Dit is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl.

De mooiste Bromelia's bestel je online in de categorie kamerplanten!