Vind jouw tuincentrum

Bladeren in de tuin: weghalen of laten liggen?

In het weghalen van bladeren is de gemeente vrij rigoureus: elke paar weken komen ze met een bladblazer of een veegwagen het bladafval weghalen. Veel gemeentes gebruiken het afval om compost van te maken voor de parken. Maar in je eigen achtertuin is het weghalen van bladeren lang niet zo vanzelfsprekend. Wat kun je zelf het beste doen met bladafval in de tuin?

Bladafval laten liggen

Bladeren kunnen eigenlijk gewoon blijven liggen. Vooral vaste planten zijn blij met het extra laagje omdat het voor warmte zorgt in een strenge winter, ook zitten er voedingsstoffen in de laag. Te veel bladeren is echter gevaarlijk, omdat er schimmelziektes kunnen ontstaan en die weer op andere planten kunnen overslaan. Insecten en slakken zullen zich er heerlijk thuis voelen, waar de vogels wel weer een heerlijk hapje aan hebben. Voor welkome bezoekers zoals de egel is het juist een goede plek om te overwinteren. Als je de bladeren laat liggen, bedek ze dan met een laagje tuinaarde, zodat ze niet wegwaaien bij stevige wind.

Voordelen van bladeren weghalen

Het weghalen van bladeren heeft in sommige gevallen wel een aantal voordelen:

  • Het zorgt voor meer licht voor de planten.
  • Het voorkomt dat er kale plekken in het gazon ontstaan.
  • Je kunt er prima compost van maken, maar houd er rekening mee dat eikenblad niet goed verteert. Blad van onder andere wilgen, populieren en kastanjes zijn wel heel geschikt.
  • De vissen zullen er erg blij mee zijn als de bladeren die in de vijver zijn beland, opgeruimd worden. Bladeren die blijven liggen kunnen namelijk gaan rotten.
  • Maak terrassen en opritten bladvrij, als het regent kunnen ze namelijk glad worden.
  • Haal bladeren uit de dakgoot zodat deze niet verstopt raakt.

Lees ook de 7 redenen van de Vogelbescherming om de bladblazer te dumpen!