Vind jouw tuincentrum

Bereid je voor op het voorjaar: plant je bloembollen

Velden vol tulpen, sneeuwklokjes die hun witte koppen laten zien in het bos, narcissen in de voortuin… je bent er misschien nog niet mee bezig, maar als je nu bloembollen plant, heb je over een paar maanden een prachtige voorjaarstuin. Terwijl de bomen gesnoeid worden en de zomerbloeiers op hun eind zijn, kun je je al voorbereiden op de lente. En als je de bollen in lagen plant, kun je tot in juni van een kleurenwaaier aan bloemen genieten.

Waar moet je aan denken als je bollen gaat planten?

  • Als je bloembollen koopt, let dan op de stevigheid. Hoe harder de bol, hoe beter.
  • Stop ze voor de eerste nachtvorst in de grond. De gangbare planttijd is anderhalve maand voor de nachtvorst, maar voorlopig lijkt deze zich echter nog niet te laten zien. Je hebt dus nog alle tijd om over de keuze van je bollen na te denken.
  • Plant ze op een zonnige plek in de tuin. Geef ze direct water na het planten.
  • Geef de bollen genoeg ruimte, zorg voor een afstand van ongeveer drie keer de breedte van de bol.
  • Bemesten hoeft niet, alle voeding zit al in de bol.
  • Leg voor de zekerheid een laag stro op de bollen na het planten, zodat ze beschermd worden tegen de strengste vorst.

Bollen in pot

Voor de kleinere tuin of balkon zijn bollen ook een heel goed idee. Makkelijk te onderhouden en overal neer te zetten, als ze maar in de zon staan. Stop verschillende bollen in één pot voor een vrolijk effect. Speel ook met de kleur van de pot: een roze pot met witte tulpen, roze anemonen en, waarom ook niet, de Queen of Night. Of neem een witte pot met hyacinten in allerlei verschillende kleuren.

 

 

Bloembollen planten in lagen

Om meer maanden achter elkaar van verschillende bloemen te genieten, plant je bollen die op verschillende tijden bloeien. Stop de laatbloeiers in de onderste laag van de aarde (zoals tulpen en narcissen). Bedek de bollen met een goede laag aarde en plant daarboven middenbloeiers zoals hyacinten. Vervolg met weer een laag aarde en leg in de laatste laag bollen van blauwe druifjes of krokussen. Dek af met aarde. Om niet tegen een laag zwarte aarde aan te kijken kun je bovenop winterviooltjes planten.

Bezoek de Bloembollenmarkt in de Keukenhof

Op 5 en 6 oktober staan tientallen kwekers op de Bloembollenmarkt in de Keukenhof. Zij bieden bijzondere bolgewassen aan en er zijn plantdemonstraties. Ook wordt het thema van de Keukenhof 2019 gepresenteerd: Flower Power. De markt is beide dagen geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Toegang is gratis.