Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Eikenprocessierups in de buurt? Voorkom klachten!

De eikenprocessierups komt weer om de hoek kijken. We worden gewaarschuwd met rood-witte linten om te voorkomen dat deze rupsen voor overlast zorgen en de eikenprocessierups bestrijding is weer volop aan de gang. Staan er bij jou in de buurt ook besmette bomen? Let dan goed op dat je niet in aanraking komt met deze rupsen. Ze zorgen namelijk voor veel overlast bij zowel mens als dier.

Waaraan kun je de eikenprocessierups herkennen

De eikenprocessierups kent steeds meer bekendheid in ons land. De laatste jaren is het aantal rupsen steeds meer toegenomen en daarmee ook de overlast. De nachtvlinder van deze rups legt in augustus al haar eitjes in de eiken. Daar overwinteren ze en in maart/april komen de rupsen langzaam uit hun eitjes gekropen. Op dat moment zijn de rupsen oranje van kleur en zijn ze nog niet gevaarlijk voor mens en dier. In de avond/nacht gaan de processierupsen in een lange rij samen op zoek naar voedsel. Dat vinden ze boven in de bomen waar de jonge bladeren inmiddels uitschieten. Na de maaltijd trekken ze zich gezamenlijk terug. De rupsen ondergaan een aantal ontwikkelstadia en na twee keer vervellen ontwikkelen de brandhaartjes zich. De rupsen zijn inmiddels verkleurd naar een grijsgrauwe kleur. De minuscule zwarte brandhaartjes zijn vrijwel niet te zien met het blote oog, maar vormen wel een gevaar voor onze gezondheid. In totaal vervellen de rupsen vijf keer. Met de vervelhuidjes en de brandhaartjes worden grote nesten gevormd waar ze zich overdag in schuilhouden. Deze spinsels zie je hangen als grote zakken aan de takken van de eik.

Gevaar voor de gezondheid van mens en dier

De eikenprocessierups vormt een gevaar voor de gezondheid van mens en dier. De brandhaartjes, die de rups ontwikkelt vormen een soort verdedigingsmechanisme. Bij gevaar schiet de rups de brandhaartjes dan ook af. De brandhaartjes hebben weerhaakjes, waardoor ze zich direct vasthechten aan je huid, kleding of elders op het lichaam. Daarnaast bevatten deze haartjes een soort gif, welke bij contact vrijkomt. Dit gif zorgt voor de klachten.

De klachten die de rups veroorzaakt

In de maand juni veroorzaken de eikenprocessierupsen het meeste overlast. Bij de huisarts komen dan ook veel mensen binnen met onder andere jeukklachten aan de huid, huiduitslag en klachten aan de luchtwegen. Rode uitslag op de huid gaat gepaard met vervelende jeukklachten en bij het inademen van de brandhaartjes kun je last krijgen van kortademigheid, een loopneus en een vervelende kriebel in de keel. Deze klachten verdwijnen vaak na een week of twee, maar bij aanhoudende klachten wordt wel aangeraden even langs de huisarts te gaan. Ook bij contact met de ogen treden vervelende klachten op. Rode ontstoken ogen en hevige irritatie zijn het zichtbare gevolg. Daarnaast kunnen de haartjes ook voor beschadiging aan het hoornvlies zorgen en leiden tot een ontsteking. Ook dan dient u de huisarts te raadplegen. Dieren, zoals honden, katten en paarden, kunnen ook last krijgen van de gevolgen van de eikenprocessierups. Hevig wrijven met de poot over de snuit, een geïrriteerde huid en overmatig kwijlen zijn enkele gevolgen. Bij aanhoudende klachten kun je het beste de dierenarts raadplegen.

Hoe kun je de klachten voorkomen

De klachten die de eikenprocessierups veroorzaken zijn erg vervelend en kunnen grote gevolgen hebben. Het is dan ook erg belangrijk om de klachten te voorkomen. Neem onderstaande tips in acht en voorkom klachten bij jezelf en je trouwe viervoeter.

  1. Vermijd contact met de rups

Het lijkt een simpele tip, maar zeker zo belangrijk. Door bijvoorbeeld een blokje om te fietsen en zo de besmette eiken te vermijden, kom je minder snel in contact met de eikenprocessierups.

  1. Bedek je armen en benen

Kom je toch in de buurt van eikenbomen, dan is het verstandig lange mouwen en een lange broek aan te trekken. Zo komt je huid minder snel in contact met de haartjes van de rups.

  1. Draag een zonnebril

Met een zonnebril worden je ogen beter beschermd tegen de brandhaartjes van de rups.

  1. Kleding wassen

Ben je in de buurt van de eikenprocessierups geweest? Dan dien je je kleding goed te wassen. De brandhaartjes kunnen zich namelijk ook aan je kleding hechten.

  1. Sluit ramen en deuren op een winderige dag

Staan er eiken in je buurt met deze vervelende rupsen? Dan is het verstandig je ramen en deuren te sluiten op een winderige dag. De brandhaartjes kunnen namelijk ook met de wind meegevoerd worden en zo bij jou in huis terecht komen.

  1. Schakel professionele hulp in

Ga niet zelf de nesten verwijderen. De kans dat je één van de klachten krijgt, is dan enorm groot. Schakel hiervoor professionele hulp in door contact op te nemen met de gemeente of een ervaren eikenprocessierups bestrijdingsbedrijf.

De bestrijding van de eikenprocessierups

Van juni tot en met augustus kunnen de nestspinsels professioneel verwijderd worden. Boomverzorgers gaan aan de slag in beschermende kleding met een soort grote stofzuiger. De nesten en rupsen worden opgezogen en opgeslagen in een grote tank.

Eikenprocessierups bestrijding kan je het beste overlaten aan een professioneel bedrijf

De inhoud van de tank wordt vervolgens op enkele plekken in het land verzameld, waar ze vernietigd worden. Zowel gemeenten, bedrijven, instellingen als particulieren kunnen aankloppen bij een professioneel eikenprocessierups bestrijdingsbedrijf. De nesten worden voor je verwijderd en zo kun je weer onbezorgd buiten in de tuin vertoeven.

Adv. Bol.com Gardena