Hortensia Snoeien

Hoe moet je een hortensia snoeien?Hortensia snoeien, hoe gaat dat in zijn werk? Een hortensia is een vaste en bloeiende plant en zeer geschikt in een pot, als oeverplant of als borderplant. Mooie kleuren en gemakkelijk in het onderhoud, maar het snoeien is wel van belang. U wilt toch ook zo lang mogelijk van deze mooie plant genieten? Een sterke plant, niet ziektegevoelig en hij bloeit een half jaar aan één stuk door! En zelfs de uitgebloeide bloemen aan de struik zien er fraai uit in de winter (pas afknippen als de kans op vorst is verdwenen).

Soorten hortensia’s snoeien?

Deze vraag kunt u zichzelf vaak stellen, maar wanneer kunt u de hortensia het beste snoeien? Om daar antwoord op te geven is het eerst van belang dat u weet welke soort plant u heeft. De boerenhortensia komt het meeste voor, deze heeft grote bolle bloemen of schermbloemen. De hortensia’s kunnen in twee groepen verdeeld worden en dat zijn de bloeiers op de oude knoppen en de bloeiers op nieuwe knoppen. Bij de eerste groep horen de Hydrangea macrophylla (boerenhortensia), Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia), Hydrangea aspera en Hydrangea involucrata. Het zijn de soorten die op de knoppen bloeien die een jaar eerder zijn aangelegd. Het zijn planten die u eigenlijk niet hoeft te snoeien. U moet hierbij wel de uitgebloeide bloemen verwijderen. Als u hem niet te breed of hoog wilt hebben, dan kunt u hem wel snoeien. Ook bij lavendel snoeien, moet u hier aan denken (ook deze kan snel de breedte en hoogte in gaan).

 

 

Andere soorten hortensia’s snoeien

Planten snoeien is iets waar dat u met name in het voorjaar mee aan de slag gaat. Maar de tweede groep van de hortensia’s zijn de bloeiers op de nieuwe knoppen. Hieronder valt onder andere de pluimhortensia. U kunt deze hortensia snoeien in het vroege voorjaar. Hoe?

  • U kunt de planten tot 15 cm boven de grond afknippen (dan krijgt u een compacte plant).
  • Als u de plant groter wilt hebben, dan moet u alleen de bloemen er af knippen.
  • In het najaar hoeft u de planten niet te snoeien, uitgebloeide bloemen beschermen de planten namelijk tegen de vorst.

Wanneer hortensia’s snoeien?

In het voorjaar kunt u het beste de hortensia’s snoeien. U kunt in het voorjaar ook eens kijken naar andere planten in de tuin en dan bijvoorbeeld ook de sering snoeien. Het is belangrijk dat u de tijd neemt om alles netjes te snoeien, het moet geen haastwerk zijn! Zorgt u er daarom voor dat wanneer u veel van deze planten heeft, dat u er ruim de tijd voor uittrekt en dan de rest van het jaar weer kunt genieten van alle mooie bloemen die er groeien. Goed snoeien is belangrijk, daarvoor moet u veel kijken naar de plant, een stap terug zetten en opnieuw kijken welke tak er nog gesnoeid moet worden en op welke manier. Snoeien is soms meer kijken dan knippen.