Vind jouw tuincentrum

Zevenblad

Het blijft tuinweer heerlijk om nog steeds zoveel buiten te kunnen zijn. Zo zit ik op een zonnige middag op mijn knieën in de tuin, gelukkig wel op zo'n handig knielmatje, want het is geen zomer meer. Ik ben aan het werk in een stuk zevenbladtuin en probeer dat akelige onkruid te verwijderen. Met de spitvork keer ik plag voor plag om, schud de grond los en peuter alle wortels eruit. Het gaat makkelijk want de grond is nog droog en rul. Maar ik moet er wel bijblijven want de jonge worteltje breken snel. Want laat je een klein stukje in de grond achter dan heb je volgend jaar de tuin weer vol. De jonge wortels zijn glimmend wit en de oudere, wat elastische beigebruine wortels zitten in losse pollen bij elkaar. De planten zijn ook te herkennen aan het blad dat er vaak aanzit. En aan hun groeiwijze, zevenblad of hanenpoten (Aegopodium podagraria) rusten alleen bij vorst, verder groeien ze het hele jaar door.

In mijn tuin wil ik graag een nieuwe border. En het voorbereiden van de grond hiervoor is heel belangrijk. Daarom is dit al de tweede keer dat ik hier zo zit te peuteren. Drie weken geleden ben ik begonnen, heb al het zevenblad eruit gehaald en nu; overal jonge frisse blaadjes die ik dus weer te lijf moet gaan.

Vroeger toen er nog gehoorzame kinderen waren, was dit een karweitje voor het halve gezin. Moeder deelde zeven uit (in de zandbak te vinden) en de brave kindertjes zeefden ieder schepje tuin. Door zo'n rustgevend, laten we niet zeggen geestdodend en zwaar frustrerend tuinkarweitje, groeit de liefde voor het tuinieren. Zo  heb ik me laten vertellen door een nu zeer toegewijd tuinierster.

Zevenblad is naar spul, het gaat tussen de plantenpollen zitten. Dus spoel deze goed af en peuter flink. Als ik er geen vertrouwen in heb dat alles eruit is, gaat hele spul de groene container in.

Op de composthoop groeit het Zevenblad uitstekend. Bij struiken met een open wortelgestel krijg je alle kleine zevenbladworteltjes er wel uit. Maar vergis je niet en trek niet alle haarworteltjes van je geliefde struik af.

Nog een laatste tip: Zit de hele tuin vol, is er geen houden meer aan! Weet dat in Amerika zevenblad als sterke bodembedekker in gebruik is. Graaf dan wel ondoordringbare barrières in de tuin. Zo van, tot hier en niet verder. Bont zevenblad is zelfs heel modieus. Iets voor de moedige tuinier.