Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Woonplant van de Maand januari: Yucca

Iedere maand zetten we een woonplant extra in het zonnetje in het artikel Woonplant van de Maand. We trappen 2015 af met de Yucca als Woonplant van de Maand januari. 

 

Yucca

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. De Yucca komt van nature voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De vaak dikke, leerachtige bladeren hebben een scherpe punt en witte bloemen en groeien zo uit de aarde of aan één of meerdere stammetjes.

Woonplant yucca in een huiskamer verzorging

 

 

 

 

 

 

 

Productie van de Yucca

De Yucca is een echte reiziger. Zijn stammen worden geïmporteerd uit Zuid Amerika. Daar groeien de planten op koffieplantages waar ze een nuttige functie hebben. Ze voorzien de koffieplanten namelijk van schaduw! De Yucca groeit ongeveer 30 centimeter per jaar en wordt na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht.

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een Yucca

 Bent u al in de ban van de Yucca en wilt u graag een Yucca aanschaffen? Wij geven u een aantal tips waar u op moet letten bij de aankoop:

  • Afmeting. Let er vooral op dat de potmaat goed is in relatie tot het aantal koppen per stam of stammen per pot, de vorm van de stam, de hoogte/lengte van de plant en de leeftijd van de plant.
  • Verschijningsvormen. Yucca komt voor in veel verschillende verschijningsvormen: enkele stam, kopstek, toef (meerdere planten van een soort in een pot), vertakt (twee of meer zijtakken op hoofdstam), met onderbeplanting, stump of mummies.
  • Beworteling. Vooral bij stamproducten als Yucca is het belangrijk te letten op een goede beworteling.
  • Bladpunten. Er mogen geen bladpunten (beschadigingen door stoten) groter dan 5 millimeter voorkomen.
  • Gezondheid. De plant moet gezond zijn, dus vrij van ziekten en plagen. Let vooral op wol-, dop- en schildluis en in de stammen eventuele bananenboorders of -mot.
  • Stamkop. De kop van de stam moet zijn afgesloten met was om rot door vocht of inwateren te voorkomen.

Yucca-assortiment

Het Yucca-assortiment is niet heel ruim. De meest voorkomende soort is de groenbladige Yucca elephantipe. Zoals de naam al doet vermoeden is deze soort genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. aloifolia en Y. rostrata regelmatig voor en voor de tuin kennen we Y. flaccida. Er bestaan ook Yucca’s waarvan het blad lichtgekleurde randen heeft, zoals de Yucca elephantipes ‘Jewel’.

Verzorgingstips voor de Yucca

Uw Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant te onderhouden. De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel rustig wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig. U kunt geel of lelijk blad weghalen, of u kunt de Yucca snoeien. Dit kunt u het beste doen in de lichtarme maanden. De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’.

Creatieve tips voor de Yucca

Bent u niet gezegend met groene vingers of heeft u geen zeeën van tijd om een plant te onderhouden? Dan is de Yucca de ideale plant voor u! Zet hem in een stoere, stenen pot en u heeft een echte eye-catcher! Creatief aangelegd? Met natuurlijke verf kunt u de stam en het bladrozet in een door u gewenste kleur verven. Helemaal trendy!

Tuincentrum Overzicht.nl nieuwsbrief

Wilt u maandelijks een update van een paar leuke groenevenementen in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvangt deze tips samen met andere leuke tuinartikelen maandelijks in uw mailbox.

Tot snel, op Tuincentrum Overzicht.nl en de beste wensen voor 2015 met veel vreugdevolle en groene momenten!