Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand: de narcis

Deze maand staat de vrolijke narcis in het middelpunt van de belangstelling. Het voorjaar in huis halen is het gemakkelijkst met deze zonnige beauty. Deze lentebode is enorm veelzijdig, van knalgeel tot wit of zelfs met een mooi oranje kroontje, en verveelt dus nooit!

Luid de lente in met de narcis!

Hoewel de lente nog even op zich laat wachten kan je nu al narcissen kopen om het voorjaar lekker vroeg in huis te hebben. Door de puntige bladeren en gestileerde stengels past de narcis in moderne interieurs.  Zet een groep van dezelfde kleur bij elkaar voor een moderne uitstraling. Heb je liever een speelser effect? Zet verschillende soorten door elkaar. Er bestaan maar liefst 88 verschillende soorten dus er is genoeg keuze. Narcissen zijn enorm veelzijdige bloemen!

Verzorging

  • Zorg voor voldoende water: de narcis groeit en bloeit het beste met ruim voldoende vocht. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen groeien.
  • Genoeg licht: narcissen bloeien optimaal op een lichte plek. Draai de pot van de narcis af en toe een slagje, omdat narcissen naar het licht toe groeien kunnen ze scheef gaan staan wanneer je dit niet doet.
  • Temperatuur: narcissen blijven het langst mooi in een omgeving die niet te warm is.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg: hierdoor houdt de bol genoeg energie over voor de rest van de plant en heb je langer plezier van je narcis.

Inspiratie

  • Zet je narcissen eens in een glas in plaats van een pot. Spoel de kluit af en zet het in een laagje water. Op die manier is het hele proces van wortel-bol-steel-bloem in laagjes te zien.
  • In een keramieken kan vormt de narcis op pot een mooi boeket. Je hebt dan eigenlijk een boeket op pot.
  • Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, kan je de bollen in je tuin planten. Dit gaat het beste in het najaar. Volgend jaar kun je dan genieten van mooie narcissen in je tuin.

Woonplant van de maand

De narcis is Woonplant van februari 2016. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Heb je na het lezen van dit artikel al lentekriebels gekregen? Zoek dan meteen een mooie narcis uit!