Vind jouw tuincentrum

Uw eigen kruiden kweken

Helemaal van deze tijd is het om kruiden in eigen tuin te kweken en te oogsten. In een kruidentuintje, in de border of in een verzameling potten. Het is makkelijk die vlak bij de keuken te hebben. U kunt er van plukken van het vroege voorjaar tot diep in het najaar. Wintergroene kruiden zoals bieslook, rozemarijn en tijm kunt u zelfs het hele jaar door oogsten. Tuinkruiden brengen niet alleen smaak en geur, maar zijn ook nog eens erg gezond en rijk aan voedingsstoffen.

 
Kruiden hoeven niet per se in de volle grond te staan. Ze gedijen ook goed in potten, bakken of hanging baskets. Daarmee is zelfs een balkon of dakterras om te toveren in een kruidentuintje.

Wist u dat kruiden ook geschikt zijn als sierplant in de tuin of de border? Soorten als lavendel en salie zijn ontzettend leuk, maar ook krulpeterselie en bieslook kunnen heel decoratief zijn. Rozemarijn, lavendel, tijm en salie lenen zich uitstekend voor het aanleggen van een lage haag. Zo’n haag is prachtig in een formele tuin, maar ook leuk als omlijsting van de border in moes- of kruidentuin.Wie graag vlinders en bijen in de tuin ziet rondfladderen, kan niet om kruiden heen. Vlinders en bijen zijn dol op de bloemen van bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, lavendel, munt, marjolein, oregano en wijnruit. Tijm is misschien wel de meest geliefde plant bij bijen en zou u daarom een mooi plekje in de border kunnen geven.

Tip: Zet kruiden in zo groot mogelijke potten en geef ze regelmatig water. De meeste kruidenplanten houden van een zonnig plekje en doorlatende grond, maar er zijn ook kruidenplanten die in de (half)schaduw leven en groeien. Vraagt u gerust wat het beste in uw tuin past. Onze kenners helpen u graag.