Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand april: Clematis

De tuinplant van de maand april is, hoe kan het ook anders, de april bloesem: De Clematis! Deze kleurrijke begroeiing is zeer populair voor op de schutting, schuur of pergola. Met alle verschillende soorten en kleuren is dit een ware favoriete klimmer! Vandaag leggen we je alles uit over de verzorging, achtergrond en snoeitips!

De Clematis

Van oorsprong komt de Clematis voor in grote delen van de wereld, zo ook in Europa. De plant klimt met zogenaamde 'windende bladstelen'. Die zijn opvallend lang en zoeken hogerop naar steun. Daarnaast valt de Clematis op door de overweldigende, vrolijke bloemen. Vooral te zien in de kleuren blauw, roze,paars en wit. Naast deze enkele kleuren zijn ook tweekleurige en enkel- of gevuldbloemige soorten steeds populairder. 
De vroegste Clematis bloeit in maart of april, maar de meeste soorten bloeien vanaf mei tot eind september. Sommige soorten dragen soms na de bloei nog prachtig vruchtpluis. Er bestaan verschillende soorten: vroegbloeiend en groenblijvend, kleinbloemig en grootbloemig. Deze bloeien pas later in de zomer en verliezen in de winter hun blad. Handig om te weten: Clematis is goed winterhard. 

Tuinplant Clematis April

Verzorging

Als je de Clematis in april plant, kun je de hele zomer van de bloemen genieten. De planten hebben het in zowel de volle grond als in plantenbakken naar hun zin. Zorg wel dat de plant een klimhulp heeft, in de vorm van een pergola, muur, boom of hek. De wortels van de Clematis houden van koelte, dus bescherm de basis van de plant tegen de volle zon. De plant houdt daarnaast van humusrijke grond en regelmatig een slok water, zeker als hij in potten of bakken staat. Tijdens de groeiperiode, van maart tot mei, heeft de Clematis extra voeding nodig, zoals gedroogde koemestkorrels. Tijdens de bloeiperiode hoef je de Clematis niet te bemesten. 

Tuinplant April Clematis

Snoeitips

Het snoeien van Clematis is niet moeilijk, het bepalen van het juiste moment is lastiger en verschilt per soort. Goede vuistregel: snoei na bloei. Wanneer de Clematis niet gesnoeid wordt ontstaat er een enorme wirwar aan kale takken en komen de bloemen steeds hoger aan de plant te zitten. Regelmatig snoeien houdt uw Clematis dus blijvend fris en mooi bloeiend!