Vind jouw tuincentrum

Nationaal Balkon- en Terrasonderzoek: de resultaten

Nu we allemaal weer druk bezig zijn met het opfleuren van het terras en balkon, heeft Mooiwatplantendoen.nl voor de tweede keer landelijk onderzoek gedaan naar tevredenheid en gedrag van balkon- en terrasbezitters. Daarnaast komen dé trends van 2017 aan bod waardoor je genoeg inspiratie hebt om jouw terras of balkon in orde te maken!

De onderzoeksresultaten

Onderzoeksbureau Markteffect heeft het Balkon & Terrasonderzoek 2017 uitgevoerd onder 635 balkon- en terrasbezitters. Zij geven hun balkon of terras een 7,2 gemiddeld. Dat is een opvallende stijging ten opzichte van de 6,7 van vorig jaar! Bij 70% zijn planten aanwezig, vaak een mix van bloeiende, groene en kruidenplanten (48%), of alleen bloeiende planten (37%). Er zijn nauwelijks terrassen en balkons met alléén groene of kruidenplanten. Dat er balkons en terrassen zijn zonder planten (29%) komt voornamelijk door gebrek aan tijd en ruimte. 

Inspiratie en advies

Van de balkon- en terrasbezitters doet 44% inspiratie op in het tuincentrum of bij de bloemist. Ook vrienden, familie, buren, televisie, magazines, boeken, websites en blogs worden gebruikt door 16% voor inspiratie. Buren zijn tevens de mensen die de planten het meeste water geven tijdens de vakantie. Één op de vijf mensen gaat op vakantie zonder dat iemand naar de planten omkijkt. Slechts 3% maakt gebruik van een automatisch watergeefsysteem.

De trends van 2017

30% van de balkons of terrassen heeft dezelfde stijl als het interieur, maar van 70% verschillen interieur en terras totaal van elkaar. De drie trends die hier ter inspiratie bij passen zijn het energieke terras met sterke kleuren en strakke lijnen, het in balans – terras met stoere en zachte materialen gecombineerd én het harmonieuze terras; gekenmerkt door beslotenheid, ontspanning en geurende planten.

In welke stellingen herken jij je?