Vind jouw tuincentrum

Het voorjaar komt

Besteed dit jaar eens wat extra aandacht aan de bodem. Straks zijn de planten dankbaar en groeien dat het een lieve lust is. Een gezonde tuingrond bestaat uit doorlaatbare aarde vol organische stoffen, waardoor zuurstof kan toetreden en water stromen zodat plantenwortels de kostbare meststoffen makkelijker kunnen opnemen. In een dergelijk milieu hebben planten het naar hun zin.

Is dit onbereikbaar? Nee hoor, door ieder jaar compost over de tuin te verspreiden, welke bestaat uit natuurlijk organisch materiaal is dit ideaal dichtbij. Het materiaal kan bestaan uit compost (te koop in tuincentra) maar ook uit plantenrestanten die bij de voorjaarsbeurt afgeknipt worden. Knip deze plantenresten met een heggenschaar fijn, of haal ze door een hakselaar en verspreid de ontstane mulch over de tuin. Let wel op dat de laag de planten niet verstikt, zodat deze zich goed kunnen ontwikkelen.

De mulchlaag stimuleert de aanwezigheid van de verschillende bodemorganismen, waaronder wormen en groeibevorderende bacteriën en schimmels. Zij verteren in de loop van de zomer al het organisch materiaal en de bodemorganismen brengen het op de juiste plek.