Vind jouw tuincentrum

Gazon mest en opknappen

Zomers hoort het gazon in topconditie te zijn. En de Grasmat sappig en fluwelig groen, zodat we er heerlijk op kunnen luieren en spelen. Zonnen op het gras is een plezierige ervaring, waar je de deur niet voor uit hoeft, dus lekker goedkoop. Een dikke badhanddoek voldoet. Leg deze op het gras en relax.

Zo’n zonnebad verveelt niet snel want die grasmat prikkelt heel wat zintuigen. Het is lekker koel en liggend op het gras adem je die speciale geur van zomergras in, een combi van zoet en fris, al knabbelend op een grassprietje proef je dat zelfs. Laat je vingers de structuur van het gras verkennen en voel hoe grillig zo’n grasmat is. Toch geeft niet iedere grasmat zo’n prettige sensatie. Door slecht onderhoud kan dat gazon vol onkruid en kale plekken zitten.


Inderdaad, ook gras heeft onderhoud nodig. Een aantal tips: maai het gras in de zomer niet te kort, maai liever één keer in de vijf dagen op een hogere stand, dan eens in de veertien dagen heel kort. Te kort maaien beschadigt de wortelkluit, waardoor kale en gele plekken in het gazon ontstaan. Ook krijgt onkruid dan snel een kans, de zaden van paardenbloem net als de kruipende wortels van boterbloem, klaver en ereprijs weten die kale plekken snel op te vullen.

Toch kunnen die kale plekken ook een andere oorzaak hebben. De grasmat heeft een bemesting nodig. De mest die in het voorjaar over de mat is uitgestrooid is inmiddels opgenomen of uitgespoeld. De hoogste tijd voor een tweede portie met, het liefst, een organische mest, deze werkt langer en is natuurlijk veel beter voor ons milieu.
Bemest nu en het gazon is weer snel in topconditie.