Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Een mooi prieel hoort bij een mooie tuin

Voor de degene onder ons die van mooie tuinen houden, is het wel duidelijk dat een mooi zitgedeelte de helft van het tuinwerk is, maar niet altijd het makkelijkste om bij te houden. Voor welk materiaal moet je kiezen en wat past het beste bij de tuin? Hieronder proberen we de keuze makkelijker te maken, zowel op schoonmaak als aankoop.

Hout

Houten tuinmeubelen zijn het mooiste van alle tuinmeubels, maar ook het duurste (en duurzaamste) in aanschaf en onderhoud. Je zult niet alleen de aanschaf moeten doen en het in de tuin neerzetten, want het bijhouden van een bijvoorbeeld tafel kan meer werk zijn als je denkt. Hout blijft een levende stof en zal blijven werken.

Beits het een keer per jaar en doe dat elk jaar opnieuw. Zo voorkom je niet alleen dat het hout sneller wegrot, maar je houdt ook de wespen uit de tafels. Wespen zitten het liefste in hout wanneer ze een nest gaan bouwen en een tafel is meer dan een welkome plek hiervoor. Doe je het niet, gok je met een dure aanschaf en je kunt beter gokken in een casino online NL, want dan weet je dat je niet per se alles kwijt bent na de inleg!

Ditzelfde geld ook voor de stoelen, banken of patio. Behandel deze net als de tafel en je bent er veel langer gelukkig mee en je maakt met beitsen en verzorgen ook meteen het hout winterhard. Afhankelijk van de beits die je hebt, kun je er ook de verkleuring van het hout mee tegengaan, maar veel gebruikers waarderen de verkleuring, aangezien het een levend product is. Let wel, hoe bleker de kleur, hoe droger het hout.

Plastic

De goedkoopste van de twee materialen, maar ook de meest geziene in tuinen en zeker de makkelijkst bij te houden variant van de twee. Plastic is makkelijk af te spuiten met een hogedrukreiniger op een open stand, maar je spuit er naar mate de stoelen oud zijn makkelijker door heen. Je kunt dus niet zo lang doen met een goed verzorgde plastic tafel en stoelen, als dat je met hout doet. Heb je geen druk reiniger, kun je het ook met een sopje doen, wat op de latere leeftijd van de meubels steeds meer aan te raden wordt.

Daarnaast verliest plastic de kleur naar verloop van tijd als je de meubels buiten laat staan. Het is dus aan te raden de meubels op te ruimen als je ze niet gebruikt gedurende de winter, maar ook dit houdt tot op een zekere hoogte de verkleuring en broosheid niet tegen.

Dus…

Plastic is een goedkopere optie voor een mooie tuin, maar zal niet zo lang meegaan als hout. Hout daarentegen zal langer meegaan, verweert (verkleurt) en zal de leeftijd in kleur laten zien. Ideaal voor rustieke tuinen en een absolute aanrader voor wie wat meer in de tuin bezig is en het niet erg vindt om een keer per jaar te beitsen. Je betaalt er wel wat meer voor maar staat mooier.