Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De cactus: een populaire kamerplant

Een cactus is meer dan een plant wat vocht vasthoud en stekels heeft. Het zal je misschien verbazen, maar er bestaan ongeveer 1800 cactussoorten. Het voordeel van een cactus gebruiken als kamerplant is algemeen bekend, deze plant heeft weinig onderhoud en verzorging nodig. Je hebt vast wel eens door tuincentra rondgestruind en de verschillende formaten van cactussen bekeken. Sommige cactussen zijn slechts tien centimeter hoog, terwijl er ook gigantische cactussen zijn de groter zijn dan je eigen lichaamslengte. Cactussen zijn veelal terug te zien in Amerika. Sommige cactussoorten groeien alleen in tropische gebieden, waar veel neerslag valt of boven op een gebergte tot bloei komen. Terwijl andere cactussoorten zich enkel ontwikkelen in een droge en warme omgeving. De cactus komt van origine uit Amerika, maar is vanaf de 18e eeuw geïmporteerd naar Europa. 

 

Verzorging

Er zijn talloze cactussen die onder de categorie ‘succulent’ vallen. Een succulent wordt ook wel een vetplant genoemd. Kortom: een plant die water als reserve opslaat in een gedeelte van zijn lichaam. Deze functie heeft als doel dat cactussen zich snel kunnen aanpassen en gemakkelijk overleven in droge, woestijnachtige gebieden. Cactussen staan bekend om de minimale verzorging die ze nodig hebben. Een cactus groeit het beste en het snelst als ze veel licht vangen. Daarbij hoef je cactussen niet veel water te geven.  Het water wat je aan een cactus geeft, wordt in de wortels al opgeslagen. Bepaalde cactussoorten bezitten blaadjes die vastzitten aan één van de stengels. Je hoeft in principe niet veel te doen, want de blaadjes laten in winter vanzelf los. Er is een methode die behoorlijk ongewoon in de oren klinkt, maar levert wel een positief resultaat op. Zorg dat je met een scherp mes de takken wegsnijdt. Voordat je takken verwijderd, is het handig dat je genoeg informatie inwint over het type cactus. Sommige cactus-sappen zijn giftig!

Cactus-in-een-modern-interieur

Populaire cactussen

Weet jij welke cactussoorten populair zijn? Tuincentrumoverzicht.nl heeft speciaal voor jou de populairste cactussen op een rijtje gezet.

  • Lidcactus (wintercactus)
  • Euphorbia trigona
  • Opuntia consolea
  • Hycolereus undatus (pitaya)
  • Haworthia fasciata (zebraplant)
  • Echinocactus grusonii

Kenmerken cactussen

Een lidcactus is een cactus die veelal in de winter populair is, omdat de bloeiperiode dan begint. De lidcactus begint tijdens de winterperiode te bloeien, waardoor er prachtige felle bloemen uit voortkomen. De bloemen geven een mooi, contrasterend effect aan de koude en grauwe omgeving buitenshuis. De bloeiperiode van de euphorbia trigona begint in het voorjaar en ontwikkelt dan bladeren. Je hoeft deze plant bijna niet te onderhouden, want de blaadjes vallen vanzelf naar beneden in de winterperiode. De opuntia consolea staat onder andere bekend met de naam ‘schijfcactus’. Deze cactus is één van de bekendste cactussen. De meeste mensen herkennen de schijfcactus van film of stripverhalen door de ovaalvormige takken met stekels. De hylocereus undatus groeit sneller dan zijn soortgenoten en is daarom een graag geziene gast in woonkamers. De haworthia fasciata heeft hetzelfde patroon als dat van een zebra en heeft daardoor een interessant uiterlijk. De echinocactus grusonii komt uit Mexico en krijgt in de zomer prachtige gele bloemen. 

Adv. Bol.com Gardena