Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Bijna winter, goed moment om de tuin opnieuw in te richten met cortenstalen plantenbak

De hele zomer heb je van je tuin kunnen genieten en kunnen bedenken waar die ene struik, die het uitzicht toch wat belemmerde eigenlijk moet komen te staan. Nu is het moment om dat aan te pakken. Wat is er allemaal mogelijk?

Wat de tuin betreft gaan we dan ook nog niet in de rust. Ook al worden de dagen korter en kouder. Juist november is het moment om nieuwe bomen en struiken aan te planten of een andere plek te geven. En eventueel het gras voor een laatste keer te maaien.

Dit is niet alleen om natuurlijke redenen een goed moment, maar ook het juiste moment omdat de tuin lekker vrij is van alle zomerse meubels en accessoires. Maak niet winterharde potten schoon en zet ze in de garage of schuur. Potten die buiten blijven staan, kun je maar beter beschermen door ze aan de binnenkant voor het opvullen met potgrond langs de wand in te bekleden met noppenfolie of aan de buitenkant jutedoek te spannen. Je kunt ook piepschuim eronder leggen, zodat de bak niet in direct contact met de grond komt.

De cortenstalen plantenbak die je afgelopen zomer zo prachtig had staan, kan -als je bijvoorbeeld een ruime hal hebt- naar binnen, want ook daar staat deze mooi. De rest van de spullen zoals tuinmeubilair en kinderspeelgoed kunnen, eenmaal schoongemaakt, naar de garage.

Herinrichten van de tuin

En dan begint het herinrichten. Kijk goed naar wat je wilt verplanten. Mocht je een struik of boom uitgraven en verplaatsen, zorg dan dat er een fikse kluit aan blijft zitten. Is de boom die je een andere plaats geeft, best al aan de maat, zet er dan een boompaal naast. Dan kan de boom zich goed inwortelen en verankeren in de bodem.

Heel veel struiken en bomen kunnen nu ook worden gesnoeid, en rozen kun je -mits het niet vriest- aanplanten. En wist je dat rotsplanten tegen veel regen beschermen? Dat lijkt geen overbodige luxe met al die stortbuien. Daar waar rotsplanten staan neemt de grond veel vocht op. Zorg wel voor een goede afwatering.

Maak een egelverblijf van dode takken

ls je afgelopen zomer een struik of plant opgevallen die je een beetje te groot vond, dan kun je deze nu splitsen, het zogenoemde scheuren. Het is nu ook het moment om alle mogelijke dode takken van struiken en bomen te verwijderen. Gooi al deze takken op een hoop in een hoekje van de tuin. Egeltjes maken er graag een huisje van.

En heb je zin in voorjaarsbollen? Dan is het nu het moment om tulpen, hyacinten te planten. Dek ze af met een laagje bladeren. De winterharde bloempotten kun je nu vullen met winterbeplanting. Dan heb je ook de komende maanden mooi groen in de tuin.

Als je op zo’n frisse zonnige herfstdag hiermee bezig bent is het superleuk om in het schemerdonker een vuurtje te maken van afvalhout. Laat daarom de Adeco vuurschaal lekker buitenstaan en geniet aan het einde van de dag, als al het werk erop zit, van een kop warme thee of soep bij een heerlijk buitenvuur. Laat de winter maar komen. 

Adv. Bol.com Gardena