Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Spar

8 december 2016
Spar

De kerstboom bij jou in je tuin

De Spar is de koning van de kerst. Gekroond met piek staat hij in huis. Maar wist je dat je hem ook een heel jaar in je tuin kunt laten staan? Als je hem van kleins af aan in je tuintje zet, wordt de Spar een grote jongen.

Sierlijke Spar

De Spar is het hele jaar groen en heeft bijna geen naalduitval. De ideale tuinplant dus eigenlijk. De Spar wordt ook wel Picea omorika of Picea glauca conica genoemd. Hij is een winterharde naaldconifeer, maar ziet er uit als een echte naaldboom. De kleintjes zijn 50 centimeter en de wilde Sparren kunnen wel 50 meter worden. Hoe sierlijk de Spar is, is afhankelijk van het aantal takken met naalden en de vorm van de boom. Dit kan zijn de normale vorm van een kerstboom, een bolvormige boom, de piramide vorm hebben of relaxende hangende takken.

Hoe herken je de Spar?

De dennenfamilie Pinaceae telt zo’n 45 nageslachten, waaronder de Spar. De boom heeft Noord-Europese roots, maar staat ook hoog op de bergen in Azië. Hoe herken je nou de Spar en een Den? De naalden van deze bomen vertellen je alles. Bij een Spar zijn de naalden plat en staan ze gescheiden op de tak. Bij een Den zijn de naalden rond en staan ze gezamenlijk op de tak. Bij alle sparren, behalve de zilverspar (Abies), wordt een deel van de barst meegetrokken als de naald wordt verwijderd van de tak. Je herkent de Spar dan ook aan een vlaggetje aan de losgetrokken naald.

Een tweede leven voor de Spar

Gebruik je de Spar als kerstboom dit jaar? Geef je kerstboom dan een tweede leven door hem buiten te zetten. De Spar heeft dan wel een kluit nodig, dus koop er één met een kluit. Tijdens de feestdagen staat de Spar dan graag in een pot met veel water en heestervoeding om aan het droge binnenklimaat te wennen. Als het buiten dan niet vriest, kun je de Spar buiten zitten. Graaf een diep gat, verwen hem met extra water en voeding, dan overleeft de Spar het meestal wel. Maar er zijn geen garanties…

Verzorging van de Spar

  • De Spar ontvangt zowel zonlicht en schaduw in de tuin
  • De Spar staat het liefste in een licht vochtige, iets zure grond
  • Geef de Spar in het voorjaar zo min mogelijk heestervoeding. De Spar redt zichzelf wel.