Zwanenburg Kies andere plaats
Nieuwsbrief

Iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie, tuintips & exclusieve kortigen in tuincentra en voor webshops? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!

Bloembollen planten in het najaar

18 oktober 2013
Bloembollen planten in het najaar

Wil je in de wintermaanden of in het vroege voorjaar genieten van kleur in de tuin? Hoop krijgen dat de winter niet lang meer zal duren doordat de knopje zich uit de vriesgrond omhoog steken? Plant dan nu je bloembollen, je moet even een paar maanden wachten maar dat wachten wordt meer dan beloond!

Nu planten, straks genieten

Bloembollen planten is vooral een kwestie van doen. Iedereen kan het! En… succes verzekerd. Wie straks even door de knieën gaat, wacht een kleurrijke beloning in de lente.

Wanneer planten?

De beste tijd om bloembollen te planten is tussen half oktober en eind november. Dan is het weer aangenaam en de grond nog warm. Dat is ook het moment dat er vaak lege plekken in de border komen, waar je prima en makkelijk je bloembollen kunt planten. Bloembollen die in deze periode de grond in gaan, hebben alle tijd om een mooi wortelnest te vormen. Daardoor zijn ze beter bestand tegen de eventuele naderende vorst.

Hoe planten?

Zet de bol in de grond met het puntje omhoog en de ‘wortelkrans’ naar beneden. De wortelkrans is het hoefijzervormige uiteinde van de bol. Het bevindt zich aan de onderkant van het breedste gedeelte van de bol.
Maak met een plantschopje een gat en maak de grond op de bodem van het gat een beetje los.

Hoe diep planten?

Op de verpakking van de bol staat altijd precies hoe diep ze gepland dienen te worden. Zet de bloembollen erin en hou een gemiddelde plantafstand aan van twee keer de dikte van de bol. Ofwel zo’n 5 tot 8 cm. Dikke bollen hebben meer ruimte nodig dan kleine bollen. 

Staan ze iets dichter op elkaar? Geen punt, ze doen het heus wel! De bloem zit al in de bol en laat je nooit in de steek. Bedek de bloembollen met gemiddeld 10 cm aarde. Druk de grond voorzichtig met de hand een beetje aan.

Water en voeding?

Meestal hebben pas geplante bloembollen geen water nodig. Er zit voldoende vocht in de grond en er komt genoeg nattigheid vanuit de hemel. Geef ze dus alleen wat water in extreem droge periodes.

Verwilderingsbollen

Om het makkelijk te maken, zijn er bloembollen die je één keer plant en elk voorjaar weer bloeien zoals sneeuwklokjes, crocussen, blauwe druifjes en narcissen. Maar ook de tulp ‘Spring Green’ en sommige Alliums (sieruien) bloeien elke lente weer vanzelf. Eén keertje in het najaar planten en elk voorjaar opnieuw genieten. Dat is pas gemakstuinieren!

Gebruik je creativiteit

Bloembollen zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren van de regenboog. Ook wat betreft, vorm, bloeiwijze en bloeitijd is er een enorme variëteit. Afhankelijk van je smaak en het beoogde effect, experimenteer met het rijke kleurenpalet en plant gerust meerdere soorten en verschillende bloeitijden door elkaar. 

Kinderen vinden het ook altijd geweldig om met hun handjes in de aarde te wroeten, en helemaal als ze de bollen later op zien komen. Op naar een kleurig bloeiend voorjaar! 

Bron: tuinen.nl