Vlinderstruik Snoeien

Hoe moet je een vlinderstruik snoeien?Vlinderstruik snoeien? De botanische naam van deze plant is Buddleia davidii. De plant kan in verschillende kleuren bloeien zoals blauw, paars, wit, roze en rood. De bloeimaanden zijn juli tot en met oktober. De hoogte van de struik is ongeveer een tot drie meter en is bladverliezend in de winter. De planten zijn goed winterhard en hebben zon nodig. Het is een heester. Deze heester is niet veeleisend. Het is een rijk bloeiende struik en ook in arme zandgrond doet deze plant het goed. Wellicht overbodig om te vermelden is dat deze struik vlinders aantrekt.

Vlinderstruik snoeien en planten

Als u een vlinderstruik wil planten, dan kunt u dit beter niet doen op een natte of zware bodem. Wanneer u houdt van een mooie bloei, dient u hem ieder jaar in het voorjaar goed te snoeien.

  • Op de takken zitten zijscheuten en deze worden de komende maanden mooie takken.
  • U dient iedere keer boven enkele van deze scheuten te snoeien.
  • Als u ieder jaar de plant gaat verjongen, dan bevordert dit de conditie van de vlinderstruik.
  • Verwijder de dikste takken met een goede takkenschaar.
  • U kunt de struik terugsnoeien tot maximaal een halve meter hoogte. Let op dat u altijd een paar cm boven de nieuwe scheuten snoeit (want dit worden de nieuwe takken).
  • Heeft uw vlinderstruik een paar takken, die al enkele jaren niet zijn gesnoeid, dan is het belangrijk dat u deze terug gaat snoeien tot boven enkele zichtbare nieuwe scheuten. Als u deze gaat snoeien, worden namelijk ook de nieuwe grondscheuten gevormd. Binnen een paar jaar heb je hierdoor een compacte en vernieuwde jonge plant.
  • Wanneer de dikste takken verwijderd zijn met de takkenschaar kunt u het beste met een snoeischaar verder gaan.

 

 

Wanneer een vlinderstruik snoeien?

Een vlinderstruik kan het beste gesnoeid worden vanaf maart tot het einde van april. Maar let op, want wanneer het vriest, dient u hem niet te snoeien. Als u wel vroeger gaat snoeien, bestaat de kans dat de plant voor een deel of helemaal invriest. Neem voor een vlinderstruik net zoveel tijd als bij een hortensia snoeien, zorg dat u het op de juiste manier doet, dan heeft u er dit jaar ook weer veel plezier van.

Vlinderstruik snoeien, ieder jaar weer

Lekker in de tuin bezig zijn, alle planten snoeien en daar hoort ook het snoeien van de vlinderstruik bij. Maar ook de rozen snoeien behoort tot een jaarlijks terugkerend karwei.