Lavendel Snoeien

Hoe moet je een lavendel snoeien?Lavendel snoeien, hoe pakt u het aan? Het is belangrijk dat u ieder jaar vroeg in het jaar begint met snoeien. De jonge planten moet u namelijk een of twee keer extra snoeien in het eerste jaar. In de kwekerij worden de jonge planten vaak getopt, omdat ze hierdoor mooi vol worden. Het heeft er mee te maken dat de vorming van de nieuwe scheuten onderin de planten gestimuleerd wordt. Als u de lavendel niet gaat snoeien, dan zal deze binnenin vochtig blijven en dan sterven de jonge scheutjes af. De plant zal dan kaal worden en dan kunt u hem niet meer diep snoeien.

Zo kunt u lavendel snoeien

In ons klimaat is de Lavandula angustifolia of echte lavendel het meest geschikt. De ingrijpende snoei wordt door deze soort het beste verdragen. De lavendelsoorten die bestaan, zijn allemaal bladhoudende heesters. In de wortels slaan ze weinig energie op en daarom hebben ze altijd blad nodig om verder te groeien.

  • Jonge lavendel? Snoei dan een of twee keer in het voorjaar de vers gevormde topjes (inkorten).
  • Snoei zo diep mogelijk (wanneer dat er nog scheuten zitten, niet er onder)!
  • Als u de lavendel een andere vorm wilt geven, dan kunt u het beste in het najaar snoeien.
  • In het najaar snoeien kunt u het beste doen in het begin van oktober of daarvoor (niet later).

 

 

Andere verzorging lavendel dan snoeien

De lavendel heeft ook andere verzorging nodig dan alleen snoeien. Bemesten is niet nodig. Water geven moet u ook niet doen, tenzij het erg heet is buiten en u wilt lavendel planten. Daarvoor moet u de grond eerst water geven voordat u gaat planten. Is de grond al vochtig dan is water geven niet noodzakelijk. Als u de lavendel in de potten gaat plaatsen, dan dient u deze uiteraard wel regelmatig water te geven. Er kan ook kalk gebruikt worden om bij de planten de strooien. Andere planten snoeien vraagt soms wat meer onderhoud dan de lavendel. Een clematis snoeien kan wat meer tijd in beslag nemen door de grillige groei bijvoorbeeld, maar daar krijgt u wel wat moois voor terug. De vroegbloeiende clematis niet in het voorjaar snoeien. Heb je de ruimte dan hoef je niet telkens de clematis te snoeien en zul je toch veel bloemen krijgen.

Lavendel snoeien en planten

Het hele jaar door kunt u de lavendel planten, het moet dan niet te streng vriezen. Als u in oktober gaat planten dan kunt u optimaal profiteren van de bodemwarmte en de eerste zon uit het voorjaar. Let op dat u in het najaar niet te laat gaat snoeien. Ook bij een vlinderstruik snoeien moet u er aan denken dat u dit op tijd gaat doen. Maakt u bijvoorbeeld een tuinplan, houd het goed bij en dan geniet u van de mooiste bloemen.